ТОП-10 міфів про субсидії: як не втратити і кому перерахують

ТОП-10 міфів про субсидії: як не втратити і кому перерахують

Експерт Антон Рибницький, юрист з житлових питань, розповів про найпопулярніші помилки, що стосуються субсидій, і пояснив, на які норми закону посилатися, відстоюючи свої права на пільги в органах соцзахисту.
Міф 1: Якщо будинок більше 200 кв. м – в субсидії відмовлять
Дійсно, зміни, що стосуються правил нарахування субсидій, які вступили в силу з 1 травня 2018 року, обмежують можливість отримання субсидії на квартири площею більше 120 кв. м і будинки понад 200 кв. м. Втім, є одне «але». Загляньте в технічний паспорт вашого будинку. Якщо там окремо вказані загальна і опалювальна площа, і остання виявиться менше 200 кв. м, то ви можете претендувати на знижку по комуналці.
Міф 2: Субсидію не дадуть, якщо у когось з прописаних в будинку є земельний пай
Насправді земельний пай, як і наявність додаткової нерухомості, декількох автомобілів, якщо вони старше п'яти років, або інших матеріальних цінностей, не може стати причиною відмови в призначенні субсидії. Єдиною умовою для нарахування субсидії буде вказівка доходів, які людина отримує від здачі паю в оренду. Причому, навіть якщо плата за оренду земельного паю відбувається в натуральній формі (пшеницею, картоплею, сіном тощо) або у вигляді відпрацювання (догляд за полем, удобрювання його під час оренди, оранка тощо), дохід в декларації на субсидію вказується в грошовому еквіваленті, який був вказаний в договорі оренди. Перевіряти, чи здаєте ви пай в оренду, повинні співробітники соцслужби за номером сертифіката на земельний пай.
Якщо людина, яка претендує на субсидію, приховає доходи від здачі в оренду земельного паю, при виявленні неточності в декларації субсидію заберуть, а порушника зобов'яжуть відшкодувати різницю між реальними сумами комунальних платежів і тими, які були нараховані за субсидії.
Міф 3: Якщо зарплата менша за мінімальну, субсидія не призначається
Люди, які працюють, наприклад, на півставки, отримують зарплату менше мінімальної, менше 3723 грн. При цьому вони мають право звертатися за субсидією. Але щоб в цьому випадку нарахували пільги, необхідно звертатися в комісію з питань призначення субсидії. Там розберуться, як проходило нарахування ЄСВ. Якщо роботодавець виплачував ЄСВ в повному розмірі, то дохід такого заявника буде розраховуватися як три прожиткові мінімуми: 1841 грн х 3 = 5523 грн. Але можуть бути виключення. Дохід може бути знижений до одного прожиткового мінімуму, до 1841 грн, після вивчення комісією матеріальних умов заявника.
Якщо ж роботодавець не виплачував ЄСВ або виплачував його не в повному розмірі, то заявнику буде нарахована субсидія на загальних умовах. А дохід буде вважатися як одна мінімальна зарплата (3723 грн).
Міф 4: Для отримання субсидії всім безробітним потрібно оплатити ЄСВ
Якщо людина, яка претендує на субсидію, офіційно безробітна, але проживає в селі, сплачувати єдиний соціальний внесок їй не потрібно. Але тільки в тому випадку, якщо вашому населеному пункту призначен статус саме села, а не селища і не селища міського типу.
Якщо в управлінні соцзахисту вас змушують сплачувати єдиний соціальний внесок, посилайтеся на пункт 7 постанови КМУ №329. У ньому чітко зазначено, що безробітному в селі оплачувати ЄСВ не потрібно, і житлова субсидія може бути призначена за рішенням комісії. Але тільки в разі, якщо немає заборгованості за минулий період більш ніж за два місяці і площа житла не перевищує норми (120 кв. м – для квартири і 200 кв. м – для приватного будинку).
Міф 5: Якщо безробітний зараз терміново стане на облік в центрі зайнятості, то зможе претендувати на субсидію без сплати ЄСВ
Навіть якщо зараз безробітний в терміновому порядку стане на облік в центрі зайнятості, це не дасть йому право розраховувати на «зимову» субсидію. Справа в тому, що при перерахунку субсидій на зимовий період враховуються доходи за I і II квартали 2018 року, тобто доходи, які заявник отримував з січня по червень (включно). А ось на «літню» субсидію, якщо ви зараз будете стояти на обліку в центрі зайнятості, розраховувати можна, тому що для нарахування «літньої» субсидії в 2019 році будуть враховуватися доходи за III і IV квартали 2018 року.
Міф 6: Безробітні повинні платити ЄСВ щомісяця, щоб отримувати субсидію
Щоб людина, яка не працює офіційно, могла отримати «зимову» субсидію, вона повинна раз сплатити ЄСВ за будь-які три місяці першого півріччя 2018 року (періоду, який береться для розрахунку зимової субсидії). Сума внеску повинна становити 819,06 х 3 = 2457,18 грн. Зробити це слід до звернення в органи соцзахисту за субсидією. Якщо в органах соцзахисту вимагають підписати річний договір на сплату ЄСВ, то ви маєте право відмовитися. Посилайтеся на ст. 10 Закону «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування», що гарантує право на одноразову сплату ЄСВ.
Міф 7: Якщо до 1 жовтня субсидія не нарахована, то на зимовий період отримати її вже не можна
Згідно зі змінами, що вступили в силу з 1 травня цього року, субсидія не призначається, якщо заявник не звернеться з новим пакетом документів до відповідного відділу. Але якщо він не встиг це зробити до 1 жовтня (дати, з якої починається «зимова» субсидія), він може зробити це в будь-який інший день. Однак тоді субсидія буде призначена з того місяця, в якому заявник подав документи. Наприклад, заява була подана в листопаді, значить субсидія буде призначена з 1 листопада по 15 квітня, а комуналку за жовтень доведеться оплачувати в повному обсязі.
Міф 8: Зекономлена в одному місяці субсидія не переноситься на наступний
Насправді, якщо в домогосподарстві були заощаджені газ, вода або електрика, які покладені по субсидії, то «зайві» ресурси можна використовувати при необхідності в наступних місяцях. При цьому сплачувати щомісячну обов'язкову частину платежу потрібно регулярно і в повному розмірі. Наприклад, якщо в жовтні було тепло і топити на повну було не обов'язково, а грудень або січень видасться морозним, то зекономлені кубометри газу або кіловати електроенергії можна буде використовувати в будь-якому з місяців до 15 квітня. А щоб використати «зекономлені», не потрібно додатково звертатися до органів соцзахисту або ЖКГ. Накопичення і перенесення пільгових ресурсів відбуваються автоматично, коли в платіжці ви будете їх вказувати як переплату.
Якщо ж ЖКГ ігнорує заощаджену субсидію і в новому місяці анулює, звертайтеся до них з вимогою врахувати «залишки» з минулого місяця, посилаючись на Постанову КМУ № 848 «Про спрощення порядку надання населенню субсидій для відшкодування витрат на оплату житлово-комунальних послуг, придбання скрапленого газу, твердого та рідкого пічного побутового палива».
Міф 9: Якщо батьки розлучені, то для отримання субсидії обов'язково потрібно подавати на аліменти
Дійсно, якщо чоловік і дружина розведені, але у них є неповнолітня дитина, вказувати в декларації другу особу обов'язково. При цьому слід звернутися в комісію по призначенню житлових субсидій та надати їм документи про розлучення і довідку з ЖЕКу або селищної ради про те, що дитина проживає з вами. Це потрібно для того, щоб доходи другого з батьків при розрахунку субсидії на вашу житлоплощу не враховувалися. При цьому вимоги про внесення в графу «доходи» аліментів, а якщо таких немає, то їх оформлення, є незаконними, так як за новими правилами, що вступили в силу з 1 травня 2018 року, аліменти входять до переліку доходів, які не враховуються при нарахуванні субсидії, а значить, не підсумовуються до доходів сім'ї.
Міф 10: Якщо є вклад у банку, субсидію не дадуть
Депозити, а також доходи від них не враховуються в якості загального доходу сім'ї і не впливають на можливість нарахування субсидії та її розмір. Але щоб у перевіряючих органів не виникло питань про приховування доходів, потрібно вказати наявність депозиту, якщо такий є, а в графі «доходи» – відсоток по депозиту. При цьому не варто боятися, що ці доходи увійдуть до загального доходу сім'ї та розмір субсидії буде зменшено. Відповідно до постанови Кабінету міністрів України, з червня 2015 року відсотки від банківського вкладу не враховуються в загальний дохід сім'ї.
https://www.minprom.ua/


За матеріалами hitjob.com.ua

всі новини

Роздрукувати сторінку


Нагору Назад