Як працедавець перевіряє рекомендації претендента

На думку багатьох керівників, всестороння перевірка кандидатів - життєво необхідна річ, особливо, якщо йдеться про фахівців, що мають доступ до конфіденційної інформації. Інше питання, як це здійснити, коли часу на пошук в обріз? Перш за все, питання підбору кадрів необхідно довіряти професіоналам, що мають знання по психології і досвід роботи в даній сфері діяльності.
Проте і тут все виявляється не так просто.

В особливих випадках (коли йдеться про осіб, одержуючих доступ до найважливіших ресурсів компанії) справа перевірки кандидата доручається власній службі безпеки компанії (СБ), яка робить запит в силові відомства і структури МВС про конфлікти із законом кандидата.
Для отримання делікатніших відомостей про приватну поведінку СБ, що перевіряється, проводить приватні розслідування своїми силами або із залученням приватних детективних агентств. Але для проведення перевірок такого роду потрібна крайня педантичність і делікатність: у разі зіткнення інтересів кандидат може подати позов на компанію про вторгнення в його особисте життя.
Та і сама справа перевірки морочлива і дорога.

В звичайних ситуаціях фахівці з підбору персоналу оцінюють професійні якості кандидатів. Оцінка проводиться як на підставі прямих кваліфікаційних тестів, так і на основі проектів, виконаних претендентом. Найчастіше новому співробітникові дається «перевірочне» завдання, розміри і терміни виконання якого строго обмовляються.
Проте, чим вище кваліфікація кандидата, тим холодніше він віднесеться до пропозиції попрацювати «за спасибі». Тому ви ризикуєте опинитися перед вибором: або наполягати на виконанні завдання, ризикуючи відсіяти багато висококваліфікованих кандидатів, або відмовитися від перевірочного завдання, поклавшись на інтуїцію.

«Пред’явите, громадяни, документи»

Обов′язковій перевірці підлягає інформація, викладена в розділах резюме «Освіта», «Досвід роботи», «Особисті дані». Треба відмітити, що претенденти досить часто «коректують» в кращу сторону особові якості, досвід роботи або круг обов′язків. Тому перевірка документації: дипломів, сертифікатів про курси і семінари, записів в трудовій книжці може багато що розставити на свої місця.
Якщо ви відмітили розбіжності із записами в документах і текстом резюме, обов′язково зв′яжіться з відділами кадрів компаній, де працював кандидат, або вузом, де він вчився. Окремим питанням варто розглянути рекомендації з попереднього місця роботи.

Якнайкращим способом перевірки рекомендації буде бесіда з обличчям, що дає рекомендацію. Тут можуть бути варіації на теми: іноді, коли хочуть скоріше позбавитися від поганого співробітника - йому пишуть прекрасну характеристику (пригадаєте к/ф «Містер Бін»). Або, навпаки, при розставанні з цінним працівником за його ініціативою, на нього ж і виливають незадоволеність - не змогли утримати.
Величезне значення мають взаємовідношення претендента з людиною, що його рекомендує: цей чинник сильно впливає на об’єктивність оцінки. Декілька правив по перевірці рекомендацій:

1. Зрозуміло, що претендент приводитиме думку тих людей, які симпатизують йому. Тому при перевірці рекомендації не забувайте про мудрість: «Скажи мені, хто твій друг, і я скажу, хто ти».

2. Переконаєтеся в компетентності того, що рекомендує і ступені його знайомства з кандидатом.

3. Розглядайте виключно професійні якості кандидата і грунтуйтеся при цьому тільки на об’єктивній інформації.

4. Обережно відноситеся до отриманої негативної інформації. Часто подібна інформація служить приводом для відмови, але потрібно переконатися, що підставою негативного відгуку послужили дійсно об’єктивні факти, а не особисті взаємини. Тому, щоб вважати негативний відгук об’єктивним, необхідне підтвердження ще як мінімум двох чоловік.

5. Перш, ніж приступити до перевірки рекомендацій, заручитеся письмовою згодою кандидата, інакше, це може бути розцінено як втручання в особисте життя, і послужити приводом для позову. Ніколи не можна запрошувати рекомендації в компаніях, де кандидат продовжує працювати.

6. По-перше, щоб утримати хорошого фахівця, відгуки можуть бути невтішними. По-друге, якщо кандидат не звільнився із старого місця роботи, але розглядає пропозиції про новий, він ризикує мати неприємності від керівництва своєї компанії.

7. Перевіркою рекомендацій повинні займатися люди, що пройшли відповідну підготовку, для того, щоб знати, як правильно формулювати питання.

В ході перевірочної бесіди з тим, що рекомендує постарайтеся переконати його у важливості чесної оцінки кандидата і пообіцяйте зберегти конфіденційність отриманої інформації.
У круг питань рекомендується включити наступні: Як давно ви знаєте пана такого-то? Скільки часу він пропрацював у вашій компанії, на якій посаді і які обов′язки виконував? Які сильні і слабкі сторони кандидата ви могли б виділити? Чому він пішов з компанії? Які складалися у нього відносини з колегами? Яка посада, на вашу думку, була б для нього переважно? Узяли б ви його на роботу знову, якби була така можливість? Хто ще міг би порекомендувати його? У випадку, якщо кандидатові важко відповісти, хто міг би дати йому рекомендації, зазвичай звертаються до керівника компанії і колег кандидата.

http://rabota.zhzh.info/

всі новини

Роздрукувати сторінку


Нагору Назад