Чим насправді обернеться осучаснення пенсій для українців

Чим насправді обернеться осучаснення пенсій для українців

Пенсійна реформа, про яку останнім часом так багато говорять вітчизняні політики, - на низькому старті. Нещодавно Верховна Рада схвалила в першому читанні профільний законопроект №6614, поданий Кабінетом міністрів України в червні.

 

Представляючи проект, прем'єр-міністр Володимир Гройсман заявив, що його прийняття дозволить вже з 1 жовтня 2017 р змінити пенсійну систему і ліквідувати дефіцит Пенсійного фонду. Зокрема, з цієї дати мінімальна пенсія за віком складе 1373 грн (зараз - 1247 грн).

 

Головною фішкою реформи уряд вважає осучаснення пенсій, яке торкнеться 9 млн пенсіонерів (з 11,9 млн чол). Крім цього, є ще чотири новації, покликані збалансувати солідарну систему пенсійного забезпечення:

 

Скасування обмежень розміру пенсій працюючим пенсіонерам

Збільшення терміну виходу на заслужений відпочинок тим, кому не вистачає трудового стажу.

Щорічна автоматична індексація пенсій для захисту від інфляції: з урахуванням фінансових можливостей солідарної системи, але не менше ніж на 50% зростання середньомісячних зарплат за три роки і на 50% індексу споживчих цін.

Найгірші умови для виходу на пенсію

«Технічно перерахувати пенсії нескладно. Навіть якщо закон приймуть в першій половині вересня, то до жовтня цілком реально підвищити пенсії. Гроші на перерахунок, за словами уряду є (11,2 млрд грн). Це правильний крок щодо усунення диспропорцій у розмірі пенсій. Чим далі тягнути з цим питанням, тим гірше, і більше ресурсів треба витратити », - розповів UBR.ua експерт, екс-заступник голови ПФ (2008-2010 рр.) Віктор Колбун.

 

Зокрема, уряд обіцяє з жовтня проіндексувати пенсії на 5%. Буде проведено перерахунок з використанням єдиного показника середньої зарплати, який використовується для призначення пенсії в 2017 році в сумі 3764,4 грн (раніше - в залежності від року призначення пенсії 1197,91 грн до 3764,40 грн), тобто показник, за яким розраховуються пенсії, підвищать майже в три рази.

 

Будуть введені єдині правила визначення розмірів пенсійних виплат. Це робиться для того, щоб зрівняти розмір пенсії тих, хто вийшов на заслужений відпочинок багато років назад і тим, хто перестав працювати лише недавно. Інакше при однаковому стаж та розмір зарплати пенсія у цих громадян суттєво відрізняється.

 

«Застосування середньої зарплати за 2017 рік може істотно збільшити виплати. Звичайно не 9 млн осіб, але іншим розмір виплат може бути піднято і на 1-1,5 тис. Грн. Все залежить від індивідуальних показників (стаж і заробіток) », - зазначив Колбун.

 

За словами міністра соціальної політики України Андрія Реви, перший крок - підвищення виплат тим, кому пенсії призначалися в 2008-2014 роках. Це приблизно 5,6 млн пенсіонерів. У 2019 піднімуть виплати тим, хто вийшов на пенсію в 2015-2016 роках (за рівнем зарплат в 2018 році) і так далі. Завершиться цей процес повинен в 2021 році.

 

Модернізація не зачепить тільки військових, для яких пропонується на 1 жовтня 2017 року підготувати окремий законопроект щодо осучаснення пенсій. А за наступні півроку повинен з'явитися окремий закон про введення професійної пенсійної системи для військових.

 

Після 2021 року розпочнеться процес індексації пенсій з урахуванням рівня інфляції і середньої зарплати, щоб в подальшому не виникало розриву в доходах «старих» і «нових» пенсіонерів.

 

Також з 2018 року зміниться формула розрахунку пенсії. У ній фігурує всього три показника: стаж, середня зарплата в країні і власна зарплата працівника. Якщо проект пенсійної реформи візьмуть, з наступного року українці виходитимуть на пенсію з найбільш невигідними умовами.

 

До 2008 року враховувалася середня зарплата за минулий рік, а за кожен рік стажу давали 1% до пенсії. Після прийняли рішення замість 1% оцінювати рік стажу будуть в 1,35% і при розрахунку пенсії стануть враховувати показник середньої зарплати не за минулий, а за три минулих роки. З огляду на, що середня зарплата зростає з кожним роком, розмір середньої зарплати за три роки може бути в кілька разів менше, ніж розмір середньої зарплати за минулий рік.

 

За словами старшого наукового співробітника Інституту демографії та соціальних досліджень Лідії Ткаченко, це будуть гірші умови виходу на пенсію. У 2008 році, коли один рік стажу оцінювали в 1%, то і середню зарплату брали за минулий рік, а не за три минулих роки.

 

Як пояснив Віктор Колбун, зменшення коефіцієнта стажу допоможе збалансувати бюджет ПФ.

 

«Важливо, що це відбувається одночасно з індексацією. Так як зменшення коефіцієнта буде компенсовано збільшенням показника середньої зарплати. Це дає зараз набагато більше недостатній приріст пенсії, ніж підвищений коефіцієнт », - розповів Колбун.

За його словами, в довгостроковому періоді це збалансує систему ПФ, що буде добре помітно вже через кілька років.

 

Стаж на продаж

Уряд пишається тим, що проводить реформу без підвищення віку виходу на пенсію. Проте, для багатьох майбутніх пенсіонерів довгоочікуване час виходу на заслужений відпочинок може наступити не в 60 років, як зараз, а в 63 або 65 років.

 

Справа в тому, що для виходу на пенсію в 60 років з січня 2018 року необхідно мати мінімум 25 років трудового стажу (зараз мінімальний стаж 15 років, але більшість виходить на пенсію, маючи 25 років стажу і більше). Мінімальний страховий стаж щорічно буде збільшуватися на 1 рік, поки не складе 35 років в 2028 році.

 

В Україні пенсії будуть розраховувати за новою формулою

У 2018 році за стаж 15-25 років на пенсію можна буде вийти в 63 роки, менш 15 років - в 65 років. Ті, у кого немає страхового стажу зовсім, можуть претендувати на соцдопомогу при досягненні 65 років. Обсяг допомоги буде визначатися виходячи з рівня доходів сім'ї пенсіонера.

 

При цьому вводиться гнучкий коридор пенсійного віку і можливості компенсації відсутнього страхового стажу - громадяни, яким не вистачає вислуги років, щоб задовольнити вимогу про мінімальний стаж, зможуть оплатити внески за яких бракує роки (не більше 5 років).

 

За словами головного економіста Dragon Capital Олени Бєлан, прив'язка до страхового стажу буде мотивувати людей довше працювати, причому працювати легально, виводячи з тіні свої заробітки. В результаті, збільшаться доходи Пенсійного фонду, а витрати будуть зростати повільніше, що має привести до поступового скорочення дефіциту ПФ.

 

Ще один крок, спрямований, нібито, на досягнення соціальної справедливості та ліквідації дефіциту ПФ - скасування особливих умов виходу на пенсію (крім військовослужбовців). Тобто, з 1 січня 2018 року скасовується право на призначення пенсій за вислугу років для лікарів, вчителів, соціальних працівників та інших, кому було вигідно вийти на пенсію через низьку заробітну плату.

 

Пільговий вихід на пенсію залишиться тільки для:

 

працівників з шкідливими і важкими умовами праці;

чорнобильців;

військових - учасників бойових дій (55 років);

ліліпутів і людей з диспропорційною карликовостью.

При цьому пропонується замінити механізм компенсації державою виплат за пільговими пенсіями на сплату роботодавцем підвищеної ставки єдиного внеску в розмірі 15% і 7% за працівників, зайнятих на небезпечних і шкідливих роботах (так звані списки №1 і №2). А також ввести з 1 січня 2019 року спеціальний фонд накопичувальних професійних пенсійних програм для окремих категорій осіб молодше 35 років.

 

Крім того, планується поглинання наявних в структурі пенсійних виплат тимчасових підвищень, різного роду надбавок, фіксованих індексацій та інших.

 

В ході осучаснення пенсії, які були призначені за спеціальними законами (спецпенсії), будуть перераховані за правилами нарахування звичайних пенсій. Якщо розмір пенсії, призначеної за спеціальним законом, після перерахунку буде менше, вона продовжує виплачуватися в раніше призначеному розмірі. А якщо виявиться більше - буде виплачуватися велика сума.

 

Нарешті, працюючим пенсіонерам скасують 15% податок на пенсії. За словами заступника голови правління ПФ Владислава Машкіна, це торкнеться приблизно 500 тис. Працюючих пенсіонерів, які зараз отримують 85% від призначеного розміру пенсії, але не менше, ніж півтора розміру прожиткового мінімуму.

http://ubr.ua

За матеріалами hitjob.com.ua

всі новини

Роздрукувати сторінку


Нагору Назад