Найбільш часті питання інтервюєра

Інтерв'ю, як правило, починається з конкретніших питань про Вашу професійну підготовку або з опису вакантної посади і організації в цілому. Уважно слухайте. Слідуйте тому напряму бесіди, який задасть інтерв'юєр. Ви повинні прагнути повідомити про себе все, що говорить на вашу користь.
Проте якщо Ви повністю зосередитеся на тому, що хочете сказати, Ви ризикуєте упустити те, що буде сказане Вам. Постарайтеся невимушено вставити в розмову все, що хотіли б сказати.

Які у Вас є питання?

Це питання може бути поставлене і на початку, і лише попередня підготовка допоможе правильно зорієнтуватися. Розкажіть небагато про себе. (Які Ваші обов'язки на нинішній роботі?). У стислій двохвилинній відповіді Ви можете розповісти про Вашу освіту і досвід роботи, попутно прагнучи довести, що Ви є чудовим кандидатом на наявну посаду.

Чому Ви вибрали таку роботу (компанію, освіту)?

Приведіть серйозні доводи: можливості зростання, корисний досвід і т.п.

чи Отримували Ви інші пропозиції про роботу?

Якщо отримували, прямо скажіть про це: це підвищить Ваші шанси. Зрозуміло, слід додати, що дана робота Вас цікавиш більше.

чи Проходили Ви інтерв′ювання в інших місцях?

Як правило, можна відповісти так, але не уточнювати, де саме.

чи Не перешкодить Ваше особисте життя роботі, пов'язаній з роз’їздами і ненормованим робочим вдень?

Це питання частіше ставлять жінкам. Закон забороняє працедавцеві цікавитися, чи впливає сімейний стан претендентів на роботу. На спробу обійти закон відповідайте твердим немає.

Які Ваші сильні сторони?

Черкайте в першу чергу якості, корисні для даної роботи. Підтвердите наявність цих якостей прикладами з Вашого життя в роки навчання або роботи.

Які Ваші слабкі сторони?
У жодному випадку не відповідайте чесно на це питання. Його слід використовувати для підвищення Ваших шансів. Краще всього назвати такий недолік, який був би логічним продовженням Ваших же достоїнств.

Чому Ви хочете отримати саме цю роботу? Чому нам коштує Ви найняти?

До відповіді на це питання слід підготуватися зара-нєє. Від Вас чекають підтвердження того, що Ви в курсі справ компанії. Відсутність знань про компанію і галузь є однією з основних причин відмови в прийомі на роботу.

Чому Ви пішли з попередньої (вирішили змінити місце) роботи?

Не слід говорити про конфлікт, навіть якщо він мав місце, і звинувачувати свого колишнього начальника або працедавця. Приведіть причину типу: із-за майбутньої реорганізації я не упевнений, що можу бути корисний фірмі і далі; не можу повністю реалізувати свій потенціал; не маю можливості професійного зростання.
Якщо інтерв'юєр знає, що у Вас був конфлікт, не вдаючись в деталі, поясните, що це був унікальний випадок, пов'язаний з особливими обставинами, і підкресліть все позитивне, що було в попередній роботі: придбаний досвід, навики і т.п.

Як Ви представляєте своє положення через п’ять (десять) років?

Краще відповідати обтічно, наприклад: я хотів би працювати в цій же організації, але на відповідальнішій роботі.

На яку зарплату Ви розраховуєте?

Краще спробувати відхилитися від відповіді, сказавши, що Ви не вважаєте, що зарплату слід обговорювати в першу чергу. Якщо інтерв'юєр наполягає, спробуйте все ж таки з’ясувати у нього, скільки фірма припускає запропонувати. Якщо Ви все ж таки вимушені назвати цифру, називайте трохи вище середньою або верхня і нижня межі очікуваної суми.

Що б Ви хотіли дізнатися ще?
Ніколи не говорите, що у Вас більше немає питань. Можна запитати про зміст Вашої майбутньої роботи, про те, чого чекає фірма від кандидата на цю посаду, чому звільнилася людина, що посідала цю посаду до Вас або уточнити щось, що залишилося неясним з попередньої бесіди

Якщо Ви отримаєте цю роботу, якими будуть Ваші перші кроки?

Питання частіше задається претендентам на місця мене-джеров і адміністративні посади. Слід показати своє знайомство з подібними ситуаціями і уміння проявляти ініціативу. Але не перестарайтеся, проявивши готовність не залишити каменя на камені. Остерігайтеся також пропонувати зміни, якщо Ви не мали можливості досить ознайомитися із станом справ.

Які Ваші найкрупніші досягнення?

Складіть список своїх найбільших досягнень за останні 5 років. Де можливо, приведіть цифри, щоб оцінити міру Вашого успіху.

Яким, на вашу думку, повинен бути начальник?

Насправді у Вас хочуть з’ясувати, чи схильні Ви до конфліктів з начальством. Ідеальною відповіддю буде: Компетентний, сильний лідер, у якого я міг би вчитися, який дасть мені шанс випробувати власні сили, мене наставлятиме, а при необхідності задавати прочухан.

всі новини

Роздрукувати сторінку


Нагору Назад