8 методів виховання рішучості

Іноді для кар'єрного ривка не вистачає лише вміння брати на себе відповідальність. Як перестати боятися невдач?

Прояв рішучості - своєчасне рішення, прийняте й зі знанням справи, і з урахуванням конкретних обставин. Уміння приймати рішення - тобто брати на себе відповідальність за їхній результат - необхідна якість успішного кар'єриста. Коли природного вміння вирішувати не вистачає, використовуються напрацьовані іншими навички - правильний і повний збір інформації, аналіз плюсів і мінусів, максимальне звуження поставленого завдання, відмова від поспіху (як би не підтискали строки). Але все це не має ніякого значення, якщо людина просто боїться вирішувати.

Причин тому багато - тут і особиста незручність, і сумний досвід, і невдалий приклад колеги, який помилився, і новий галасливий начальник. Людина може прекрасно володіти професією, знати механізми прийняття на себе відповідальності, прораховувати, якими будуть результати, допомагати порадою всім і кожному, але як тільки приходить момент вимовити вирішальне «так» або «ні», її вуста немов сковує мовчання. Однак, все не так погано. Ілона Кумріна, ведуча психологічної майстерні Московського тренінгового центру, розповіла, що при бажанні можна й самостійно виховати в собі рішучість. Не всі з восьми методів є універсальними - швидше за все, кожен вибере щось підходяще саме йому.

1. Великий удавальник

Виводячи пацієнта з неприємної ситуації, фахівці часто користуються поведінковою терапією. Дещо з цього методу можна використовувати самостійно, наприклад, змінити поведінку. Це саме той випадок, коли причина та наслідок міняються місцями: не тому впевнений, що готовий приймати рішення, а готовий приймати рішення, тому що впевнений. Знадобиться трохи вміння звикати до ролі рішучої, цілеспрямованої, не знаючої сумнівів людини. Іноді навіть зміна ходи здатна вплинути на внутрішній стан. Варто спробувати!

2. Страшніше нікуди

Цей метод з області теорій. Коли приходить час приймати рішення, візьміть тайм-аут і гарненько продумайте, які найбільш негативні наслідки буде мати помилка. Вас звільнять? Позбавлять премії? Переведуть на іншу посаду? Вам просто стане неприємно самому? Впаде ваше реноме в очах товаришів по службі? Чим би це не було, уявіть найгірший варіант розвитку подій. І після того, як тремтіння припиниться, а холодний піт висохне, починайте продумувати варіанти виходу з вигаданого жаху. Їх знайдеться декілька, повірте. І страх зникне, нехай і не відразу, з третьої чи п'ятої спроби.

3. Розділяй і вирішуй!

Якщо дозволяє робота, можна спробувати розділити ухвалення рішення з кимсь ще. Якщо немає бажаючих, залучіть до справи підлеглого - можливо, він виявиться саме тим «паровозиком», що витягне вас з проблеми. Навіть формальне, на словах, а не на ділі, зменшення відповідальності на 50% серйозно полегшує долю. Тягар відповідальності вже не здається таким непосильним, а тому менше лякає. Зрештою, ви звикнете до цього відчуття, і вже не так буде потрібен партнер з відповідальності: спрацює асоціативний механізм.

4. Дріб'язок, а приємно

Позбуватися страху відповідальності перед рішеннями добре вчитися на дріб'язках. У робочі будні постійно потрібно робити вибір, переборювати маленькі перешкоди й так чи інакше щось вирішувати, говорити «так» і «ні» з різних приводів, що не несуть глобальних змін. На рівні власного відділу або навіть окремої групи колег можна влаштувати відмінний психологічний тренажер - і з ранку до вечора вирішувати, вирішувати та вирішувати - куди піти на обід, у кого й у якій кількості краще замовити канцтовари для офісу, кому доручити чергове відрядження, яке програмне забезпечення встановити на нові комп'ютери. Помилитися не страшно - а тому не страшно вирішувати. Так поступово можна виходити на все більш високий рівень.

5. Зачинити капкан

Не так комфортно, але зате набагато швидше - пройти через метод капкана. Для цього треба поставити себе в такі умови: якщо рішення не буде прийняте, всі зусилля будуть марними, іншими словами - краще помилитися, ніж не вирішити взагалі нічого. Краще неправильно вибрати сисадміна, ніж залишити офіс без комп'ютерної мережі. Краще перебільшити з замовленнями на майбутній місяць, ніж позбавити компанію вигідних клієнтів. Такі ситуації необов'язково влаштовувати штучно, їх достатньо в реальності. Головне в цьому випадку - викликати вогонь на себе.

6. Гра на інтерес

Гарним стимулом може стати більша вигода, що стоїть за правильно ухваленим рішенням. Відповідальність на одній чашці ваг, а на іншій - грошова премія, заохочувальна поїздка, підвищення, відмінний проект у розробку. По суті, прийняті в рекламних продажах відсоткові винагороди працівників - це і є той самий стимул, що спонукає приймати рішення. Інша справа, що в продакт-менеджмент ідуть люди, яких у принципі не лякає відповідальність. Але метод можуть взяти на озброєння всі, необхідні умови відшукаються у будь-якій компанії.

7. Таємний агент

Часто страх перед рішеннями лежить в області особистості - нам здається, що у випадку невдачі над нами будуть потішатися, нас перестануть поважати та цінувати, ми втратимо все, чого вже встигли домогтися, працюючи на цьому місці. Існує спосіб уникнути такого ризику, приймаючи рішення... таємно. Звичайно, якщо таке можливо. Необов'язково повідомляти керівництво та колег про те, що ви вирішили вдосконалити формулу розрахунку кредитування юридичних осіб - просто випробуйте результати свого рішення на практиці. Коли ви звикніть, що все відбувається так, як треба, і жодних неприємностей від вашої рішучості не виникає, ви перестанете боятися розголосу своєї відповідальності.

8. Паралельна реальність

Найбільш безболісний метод, нічому не заважає, що не змушує ризикувати ані репутацією, ані бізнес-процесами, ані іміджем компанії, - це рішучість, виявлена поза роботою. А результат все-таки буде - поступово ви звикнете до того, що вам доводиться відповідати хоч за щось, і сам факт перестане лякати. Зачіпати бажано ті сфери життя, які ні на що важливе в житті не впливають: експериментуйте на власній кухні, при ремонті квартири, плануванні покупок і поїздок, випробуйте рішучість у відносинах з приятелями, родичами, дітьми. Щоправда, це теж може вимагати сміливості...

Джерело: http://careerist.ru/

всі новини

Роздрукувати сторінку


Нагору Назад