Шість приводів налаштувати колег проти себе

Відносини з колегами безпосередньо впливають на задоволення від роботи. Лише вчені-відлюдники можуть собі дозволити дивитися на колектив зверхньо. А решта людей працюють продуктивніше та почуваються краще, якщо складаються хороші стосунки з колегами.

Хочете уникнути напруженості у спілкуванні з колегами? Врахуйте фактори, які викликають роздратування товаришів по службі, та поводьтеся прямопротилежним чином.

1. Ви не «ділите» лаври з іншими

У колективі не люблять людей із «роздутим» его. «Я», «я», «я»... якщо людина розкидається цим займенником направо й наліво, у неї немає шансів побудувати конструктивні відносини з колегами. Навіть, якщо вона дійсно багато робить для спільної справи.

Навпаки, вашим колегам приємно, коли ви кажете «ми»: «ми підняли рівень продажів», «ми розробили новий проект», «у нас виникла нова ідея».

Звісно, тут важливий баланс. Якщо ви весь час акцентуєте увагу на загальних досягненнях, то кар'єрних висот досягатиме хто завгодно, тільки не ви. Не забувайте доводити до відома керівництва свої успіхи. Розповідайте про свої досягнення в LinkedIn. (До слова, LinkedIn – це соціальна мережа для пошуку та встановлення ділових контактів, це сучасний інструмент для формування та підтримки професійного іміджу. В LinkedIn зареєстровано понад 380 млн. користувачів із 150 галузей із 200 країн світу). Презентуйте на нарадах нові ідеї. Але нагадуйте час від часу про те, що для вас важлива команда, що колеги-однодумці ваша опора.

2. Ви не визнаєте свої помилки

Немає нічого неприємнішого за колегу, у якого завжди винні інші.

Надійний спосіб налаштувати колег проти себе завжди перекладати провину на інших.

Якщо ви помилилися, майте сміливість це визнати. Будьте відповідальними за свої вчинки.

Це важливо не лише у відносинах із колегами. Людина, яка не вміє відповідати за свої вчинки, ніколи не виросте всерйоз: ні особистісно, ні професійно.

3. Ви постійно скаржитеся

Хвилини (години і навіть дні) відчаю трапляються у всіх. Але ми завдаємо істотної шкоди взаєминам і, перш за все, собі, коли «варимося» в негативних емоціях весь час і діймаємо поганим настроєм інших.

Вам поспівчувають один, три, п'ять разів, а потім перестануть слухати і почнуть уникати.

Річ не лише в тому, щоб стискувати зуби кожного разу, коли вам хочеться поскаржитися на життя чи роботу. Важливо змінити своє ставлення до дійсності. Як запитання, на яке навряд чи вдасться відповісти однією статтею. Для початку подумайте про те, що в цьому світі є люди, у яких немає питної води, даху над головою, їжі; хтось обмежений фізично через інвалідність або травми. А у вас є все необхідне, щоб побудувати своє життя таким, яким ви хочете його бачити.

4. Ви мало спілкуєтеся з колегами

«Посидиш із нами у п'ятницю? Ні, дякую».

• «Ми на вихідні всією командою їдемо на шашлики. Ти з нами? Ні, у мене сімейні справи».

• «Ми у боулінг на обідню перерву. Підемо? Ні, мені потрібно закінчити звіт».

У нормальних колективах ніхто нікого не змушує спілкуватися з колегами через силу: вихідними, в обідню перерву чи після роботи заради зміцнення корпоративного духу. Люди збираються за бажанням, бо їм цікаво провести час одне з одним. Коли у вас є можливість, приєднуйтесь. Це ж цікаво поспілкуватися за межами офісу, зрозуміти, хто є хто.

І для взаємин у колективі це корисно, і вас сприйматимуть як свого.

5. У вас неприваблива мова тіла

Ми рідко замислюємося про це, однак, мова тіла відіграє значну роль у формуванні уявлень оточення про вашу персону.

Негативне враження складається, якщо:

• ви сутулитесь,

• уникаєте візуального контакту,

• складаєте руки на грудях, переплітаєте ноги загалом, «зав'язуєтесь у вузол», немов намагаєтеся захиститися від оточенняе, що психологи називають закритою позою).

Якщо помічаєте за собою схильність закриватися (в сенсі пози), займіться тілом. Для цього підійде йога, контактна імпровізація, танці будь-яка активність, що робить тіло більш розкутим.

Якщо ви неодмінно ставити собі запитання, навіщо це потрібно, врахуйте, що людина, яка дружить зі своїм тілом, швидше стане успішним професіоналом, ніж скута людина-«футляр».

6. Ви не поважаєте простір і час інших людей

Згадайте, які почуття у вас викликають колеги, які:

• беруть чужі речі без дозволу (канцелярське приладдя, посуд та інше),

• голосно розмовляють по телефону,

• часто відволікають колег розмовами,

• поводяться шумно в робочих приміщеннях (сміються, розповідають анекдоти, діляться плітками).

Навряд чи такі люди можуть розраховувати на симпатії та повагу колег.

Поважайте простір інших людей. Дотримуйтесь норм етикету. Не розкидайте свої речі, не беріть чужі. Проявляйте турботу не лише до себе, а й до людей, які вас оточують.

Це стосується й шанобливого ставлення до часу інших людей.

Вчасно приходьте на наради та зустрічі, виконуйте завдання до обіцяного часу (якщо трапляються форс-мажори, попереджайте про затримки людей, які від вас залежать).

Бажаємо вам продуктивних відносин у колективі: зі взаємними підтримкою та розумінням.

http://hrliga.com/

За матеріалами hitjob.com.ua

всі новини

Роздрукувати сторінку


Нагору Назад