Ринок праці-2016: чи складно знайти роботу в регіонах

Незважаючи на складну ситуацію в регіонах, особливо з великими підприємствами - скорочення ринків збуту, особливо російського, необхідність перебудови бізнес-процесів і перепрофілювання, загальна тенденція зміни кількості вакансій в регіонах все ж позитивна.

Аналітики сайту rabota.ua порівняли кількість вакансій у регіонах в 2015 і 2014 роках і в більшості областей зафіксували позитивну динаміку. Тільки східні області показують падіння активності ринку праці з цілком зрозумілих політичних причин.

«Лідером за приростом вакансій очікувано стала рубрика «Інші країни» - у ній акумульовані вакансії всіх сусідніх держав, крім Росії. Крім того, зростання кількості закордонних вакансій - стійкий тренд останніх декількох років», - відзначають експерти.

За кордоном зростає попит на українських заробітчан - не тільки програмістів, але і просто робочих. Таких вакансій багато в Польщі: некваліфікована праця на польські зарплати не дуже цікава самим полякам, які їдуть до Німеччини за більшою зарплатою, а за нинішнім курсом польська зарплата виглядає дуже привабливо для українських кандидатів.

З числа українських областей лідерами за приростом є області західного регіону - більш стабільна політична ситуація позитивно вплинула на економічну ситуацію в регіоні. Чернігівська область - тільки на десятому місці. Що цікаво, незважаючи на те, що Київ - лідер за кількістю вакансій, Київська область пропустила вперед більшість областей, розмістившись на 20 місці.

Що стосується динаміки 2015 року, ситуація дещо відрізняється від попередньої. Лідером по приросту вакансій стала Луганська область. «Важливим фактором впливу є те, що кількості вакансій в цьому регіоні невелика, і кожна вакансія дає серйозний приріст у відсотках. Далі йдуть західні області, втім, на п'ятому місці - Черкаська область, а на восьмому – Донецька», - підкреслили аналітики.

Лідер попереднього рейтингу - Інші країни, протягом 2015 року приросла тільки на 85% і знаходиться на двадцятому місці. Київська область і в 2015 році не ввійшла в десятку лідерів за приростом вакансій, вдовольнившись скромним місцем 18.

«Таким чином, ситуація в регіонах, хоч і далека від безхмарної, але все таки знаходиться в позитивному тренді», - відзначають експерти.


http://ubr.ua/

За матеріалами hitjob.com.ua

всі новини

Роздрукувати сторінку


Нагору Назад