Чого чекати від ринку праці в 2016 році

У загальних трендах 2016 навряд чи щось зміниться кардинально, особливо якщо конфліктна ситуація на сході буде залишатися на «точці замерзання». Якщо вдасться успішно припинити всі бойові дії і протистояння, є надія, що прийдуть інвестиції, і, відповідно, буде зростання ринку праці, особливо професій, спрямованих на відновлення економіки східних областей. Крім того, буде цікавим побачити остаточні варіанти нових законодавчих актів - таких, як Трудовий кодекс, наприклад. Від того, що і як там буде написано, теж залежить загальна ситуація на ринку. Аналітики з'ясували, чого чекати від ринку праці в 2016-му.

Якщо в 2015 році зростання було в основному за рахунок вакансій фронт-офісу, тобто посад, що просувають продукцію компаній, то в 2016 році хотілося б, щоб кількісне зростання вакансій перейшов у якісний - і, крім тих хто «продає посади» почали рости вакансії бек-офісів, тобто ті відділи, які забезпечують «життєдіяльність» бізнесу. І не тільки вакансії, але і заробітні плати по них.

Хто буде затребуваний:

Перехід бізнесу в онлайн життя призводить до попиту на діджитал-співробітників - фахівців з інтернет - маркетингу, інтернет-продажу і т.д. Можливість бути більш оперативним, швидше бачити результат і приймати рішення - ось чим приваблює інтернет - бізнес.

Збережеться позитивний тренд і для молодих фахівців. Роботодавці готові використовувати креативність і ентузіазм молодих фахівців, вкладати в їх лояльність і вирощувати власних менеджерів.

Також, безумовно, буде зростання вакансій і для IT-фахівців. Однак в якісному складі пропонованої роботи переважатиме не молоді фахівці, які тільки починають свій шлях в ІТ (зараз конкуренція на стартові позиції в цій сфері дуже велика), а вже досвідчені профі, які мають успішний досвід роботи і вирішення нестандартних, складних, але креативних завдань ,

Аутсайдери ринку:

Падіння попиту на деяких фахівців буде пов'язане як з надмірною кількістю деяких фахівців, так і з тим, що деякі вакансії витісняє ринок або технічний прогрес. Яскравий приклад - юристи, яких вузи випустили більше, ніж потрібно ринку. Або фахівці великих промислових підприємств, чия продукція нині не затребувана, а можливості на перекваліфікацію немає.

Як зміниться пошук роботи:

У нинішніх умовах можливості роботодавців - обмежені, наприклад, багато з них не готові перекуповувати фахівців у своїх конкурентів. Буде ринок адекватного висококваліфікованого здобувача - щоб отримати гідну роботу, здобувачам потрібно буде доводити свою результативність та ефективність, а також готовність працювати на результат. Таких, за словами роботодавців, не стає більше, і за них йде відчайдушна конкуренція між компаніями.

Що стосується системи мотивації, то роботодавці готові заохочувати залучених співробітників, розвивати і навчати їх. У компаніях активно впроваджують системи дистанційного навчання, а також вигадують нові способи нематеріальної мотивації для залучення фахівців і підвищення їх лояльності.


http://ubr.ua/

За матеріалами hitjob.com.ua

всі новини

Роздрукувати сторінку


Нагору Назад