Найскладніше знайти роботу в Україні юристам і бухгалтерам

"Зараз затребувані спеціальності: менеджер з продажу, кваліфіковані технічні фахівці, фахівці у сфері IT", - говорить Gazeta.ua керівник експертно-аналітичного центру "HeadHunter Україна" Руслана Березовська.

Які фахівці затребувані серед роботодавців?

- Вже довгий час затребуваними в різних областях і компаніях залишаються менеджери з продажу. Насамперед, ці фахівці відповідають за залучення нових проектів і клієнтів, відповідно і фінансових потоків. У певному сенсі саме ці фахівці відповідають за розвиток бізнесу. Дуже затребувані ІТ фахівці. Попит на них протримається ще деякий час.

Які вимоги до молодих спеціалістів?

- На ці позиції менеджери з продажу необхідні співробітники як з досвідом роботи так і без нього. Випускників вишів взагалі без досвіду роботи теж запрошують на посади. Серед фахівців і претендентів, які розглядають ці позиції, конкуренція дуже низька, влаштуватися легко. Важче на позиціях втриматися, оскільки потрібно постійно показувати високу ефективність.

Як прогалини освіти відображаються на ринку працевлаштування?

- Вкрай гострий дефіцит у висококваліфікованих фахівців робітничих професій. Їм пропонують хороші умови, але таких фахівців знайти важко. Найчастіше через те, що випускники шкіл вступають до вишів і отримують офісну професію, яка в кінцевому рахунку залишається незатребуваною на ринку праці. Молодь України не прагне отримувати робочі спеціальності, як наслідок в Україні є дефіцит таких фахівців.

Чи легко молоді знайти роботу?

- Молоді фахівці стикаються з труднощами в пошуку роботи через велику конкуренцію на ринку праці, їх дуже багато. Навчальні плани та обсяги державного замовлення не регулюються державою. Досить часто випускають фахівців, які потім не можуть знайти роботу через незатребуваність на ринку праці.

Яких фахівців багато і вони не можуть знайти роботу?

- Традиційно з цією проблемою стикаються юристи і бухгалтери-фінансисти. Цих фахівців крайнє перенасичення на ринку праці. Дуже велика конкуренція і знайти роботу дуже складно, навіть маючи попередній досвід у цій сфері.

Якою має бути освіта, щоб вона задовольняла потреби сучасного ринку праці?

- Для довгострокових прогнозів потрібно простежувати тенденції розвитку економіки. Цю функцію в новому форматі намагається взяти на себе знову Національне агентство зайнятості. Вони збираються створювати новий інститут, хоча поки цією темою займаються вже три інститути, які повинні видавати аналітику, але ніхто цим не займається.

Як прогалини освіти відображаються на ринку працевлаштування?

- Система освіти та система вищої школи зараз не досконала. При вступі до університету, практичні знання, які можуть давати виші, вже відстають років на 5, у порівнянні з тим, що потрібно ринку. Ринок праці розвивається значно швидше. Компанії, які можуть переймати досвід західних фірм, вони впроваджують набагато швидше інновації. Щоб знайти роботу після отримання диплома, потрібно практикуватися ще під час навчання.


http://gazeta.ua/

За матеріалами hitjob.com.ua

всі новини

Роздрукувати сторінку


Нагору Назад