Ринок праці 2015

Активізувалися й безробітні. Багато хто шукає роботу одразу за кількома професіями. Наприклад, працювала людина колись секретарем, помічником бухгалтера, потім бухгалтером. Подає резюме одразу на три вакансії, — говорить Тетяна Пашкіна, 42 роки, експерт порталу працевлаштування rabota.ua.

Хто під час кризи може без проблем змінювати роботу?

— Продавці та програмісти. Пропозицій для них завжди багато. Наприклад, продавець-консультант, якщо не полінується, може обійти кілька магазинів і знайти, де платять на 500 гривень більше. Програмісти часто переходять із компанії в компанію, якщо пропонують вищу платню. Особливо це поширено в Одесі. І це проблема для роботодавців. У цій сфері високі зарплати — 25–40 тисяч гривень. В ІТ-компаніях почали жорсткіше відбирати працівників: проводять більше співбесід. Організовують курси і школи, щоб побачити, хто як себе проявляє. Багато компаній скасували підвищення зарплат кожні півроку.

Рік тому в деяких організаціях 10 тисяч гривень можна було заробити за тиждень. Зараз треба місяць. Люди змушені влаштовуватися на кілька робіт, жертвувати вільним часом, щоб підтримувати звичне життя.

До професій, де непотрібні вузькі знання, вимоги зменшилися. Наприклад, до операторів колл-центрів. Також роботодавці стали менш вимогливими до молоді. Раніше не хотіли брати спеціалістів без досвіду. Тепер погоджуються, бо таким можна платити менше. Ми поступово підходимо до демографічної ями. З ­1992-го по 2002 рік народжуваність була низькою. Багатьом підприємствам потрібні молоді спеціалісти, і вже цього року наплив суттєво зменшився. У сферах, де потрібні вузькі знання, доведеться знову брати на роботу пенсіонерів.

Що зараз важливо для безробітних під час пошуку роботи?

— Стабільність виплат і розмір зарплати. Рік тому хотіли, щоб був дружній колектив.

У багатьох держструктурах скорочували працівників. Їм легко влаштуватися на нове ­місце?

— Ні. У нас минуле в держструктурах це як тавро. Таким спеціалістам важко працювати в приватних фірмах. Бо їх власники хочуть результативної роботи, а не перебування працівника на роботі з 9.00 до 17.00.

Які сфери занепали через кризу?

— Найбільше фінансова. ­Закрилися понад 30 банків. Великі скорочення були у страхових компаніях, бо вони тісно пов'язані з банками. Також частково занепав туристичний бізнес. Через подорожчання долара путівки за кордон для багатьох стали недоступні. Закрилися переважно дрібні ­компанії.

1,7 мільйона безробітних зареєстровані в Україні, повідомляє Держкомстат. Найбільше — у Луганській, Донецькій, Полтавський, Тернопільській і Чернігівській областях. Найменше — у Дніпропетровській, Харківській і Київській ­областях.

На одне робоче місце претендують четверо

У липні в Києві налічували 25 тис. вакансій, за даними Держкомстату. В Одесі — 19 тис., Дніпропетровську й Харкові — 16–17, Львові — 15, Черкасах, Сумах, Вінниці, Житомирі — 12–13, у Чернігові — 8 тис. Найчастіше шукали продавців і робітників промислових підприємств.

— У всіх областях потрібні кваліфіковані кадри. Наприклад, на оборонні заводи. Також медики, — розповідає 41-річна Руслана Березовська, керівник експертно-аналітичного центру компанії "Хедхантер". — Найбільше безробітних серед бухгалтерів і юристів, топ-менеджерів.

За останні півроку середня зарплата зросла на тисячу гривень лише в Києві — до 6,3 тис. грн. У решті міст-мільйонників — 4,8–5,3 тис. грн. У містах із населенням до 400 тис. — 3,2–3,5 тис. грн. Найнижча середня зарплата в Чернівцях — 2,9 тис. грн.

— Багатьох офісних працівників поскорочували. У Києві вони отримують 6–7 тисяч гривень, в обласних центрах — до 4 тисяч. Роботодавці підвищують зарплату неохоче. Переважно працівникам, яких бояться втратити. На початку року на одне робоче місце претендували семеро осіб, зараз — четверо, — додає Березовська.

Джерело: http://gazeta.ua/

За матеріалами hitjob.com.ua

всі новини

Роздрукувати сторінку


Нагору Назад