Ринок праці: хто затребуваний, а хто в зоні ризику

Кого звільняють?
Вищий ризик у тих, хто працює у великих компаніях. Тут штат оптимізують рішучіше. Ситуація у компаніях із чисельністю персоналу до 100 осіб сприятливіша. Хоча ця закономірність досить умовна: багато залежить від сфери діяльності компанії та її "запасу міцності", щоб пережити скрутні часи.
Не завжди оптимізація персоналу означає звільнення. Багато працедавців змінюють систему мотивації персоналу. Оплата стає гнучкішою: зарплата все більше залежить від досягнутих успіхів, які вимірюються об'єктивними показниками. Критерії оцінки фахівця стали жорсткішими: сьогодні дуже складно просто «числитися» в штаті і створювати видимість діяльності.
Працедавцеві потрібний результат, і найголовніший критерій його досягнення – це прибуток.
Зарплати за останні півроку скоротилися в середньому на 20%. При цьому обсяг роботи фахівців збільшується: завдання звільнених співробітників лягають на плечі тих, хто залишився. Брати на себе додаткові завдання при скороченні рівня оплати чи ні – рішення індивідуальне, але найчастіше фахівці вважають за краще зберегти роботу, нехай ціною додаткових зусиль, і це, мабуть, відповідає здоровому глузду й ситуації.
У скрутному становищі опиняються випускники вишів. У їхньому випадку пошук роботи ускладнюється відсутністю досвіду. В умовах високої конкуренції шукати роботу ще важче. Більше шансів у молодих фахівців, які встигли отримати досвід під час стажування і можуть вказати в резюме реальні результати роботи.
Сфери, де ситуація найменш сприятлива – банківський сектор, оптова торгівля, промисловість, логістика, телекомунікації, автотрейдинг.
У критичних умовах доводиться шукати роботу бухгалтерам, юристам, економістам, HR-менеджерам, фахівцям із маркетингу та реклами.
Хто знаходить роботу легко?
Назвати сфери, де ситуація сприятлива і стабільна, дуже складно. Навіть у IT-компаніях, які традиційно вважалися найбільш динамічними, адаптивними і стабільними, спостерігається скорочення штату внаслідок закриття малорентабельних проектів.
У вигідному становищі сьогодні перебувають фахівці, котрі працюють за принципом аутсорсингу. Багато компаній віддали на аутсорсинг колл-центри, бухгалтерію, колекторні послуги, завдання з IT, діловодство, проектний менеджмент.
Високий попит на робочі спеціальності та фахівців аграрної сфери.
Розумна стратегія поведінки на ринку праці сьогодні
Стратегія поведінки випливає з перерахованих тенденцій. Можна продовжувати думати про кар'єру і вимагати перегляду заробітної плати, якщо на те є підстави – ніхто не відмінив кар'єрні можливості; багато залежить від професійної сфери, регіону, кваліфікації й досвіду самого фахівця.
Але на перший план все-таки виходять такі критерії, як стабільність і наявність роботи.
Тому фахівці з кадрів рекомендують:
- спокійно поставитися до збільшення робочих завдань, перегляду системи мотивації,
- за можливості брати на себе додаткові функції – це важливо зробити до того, як буде поставлено питання скорочення,
- якщо ви працюєте в стабільній компанії, яка вчасно виплачує зарплату – це вже великий плюс – не варто чекати на журавля у небі,
- у пошуках роботи розумно знизити очікування від зарплати, особливо, якщо пошук затягується.

http://blog.trud.com

За матеріалами hitjob.com.ua

всі новини

Роздрукувати сторінку


Нагору Назад