Професійна орієнтація. Шеф-кухар

Чим займається:

Шеф-кухар вигадує, вишукує та вдосконалює рецепти рідкісних страв. Самовираження нічим не обмежене - професія може стати високим мистецтвом. У багатьох їдальнях, трактирах і кафе шеф-кухар - це кухар з додатковими обов'язками: він сервірує, організовує банкети та керує виробництвом. Він - адміністратор, кухар і завгосп в одній особі, відповідальний за роботу рядових кухарів і офіціантів, технологію приготування страв, закупівлю продуктів.

Плюси професії:

• гарні перспективи професійного росту;

• висока зарплата.

Мінуси професії:

• робота кухаря фізично важка;

• часто доводиться працювати у вечірній і нічний час.

Особисті якості:

Шеф-кухар не повинен палити: цигарковий дим притупляє чутливість смакових рецепторів. Теж можна сказати й про алкогольні напої. Навіть ковток пива спотворює відчуття від блюда або повністю змінює його. Люди із захворюваннями органів травлення, хворобами шкіри (навіть незначними) просто не допускаються до роботи на кухні. Перевірки ж трапляються нерідко - майже кожні три місяці. З цим у кухарів суворо!

Освіта:

Досить одержати середньо-професійну освіту в коледжі або на короткострокових курсах.

Місце роботи:

Ресторани, кафе, їдальні.

Кар'єра та зарплата:

Парадокс: в відомих закладах кухар-початківець одержує небагато, але робота вважається престижною. В інших закладах новачок може заробляти від 700$ до 2000$. Однак профі радять молодим шеф-кухарям не дивитися на зарплату, а орієнтуватися на місце в перевіреному, престижному ресторані. Підвищення може бути блискавичним, а навички та тонкощі професії краще вивчати в якості помічника у відомих шеф-кухарів. Можливостей додаткового заробітку в кухарів небагато. Банкети, презентації, весілля, фуршети іноді приносять якийсь відсоток кухарям, але частіше доводитися працювати безкоштовно. У деяких ресторанах близько 30% від святкових застіль вже включені в зарплату шеф-кухарям і персоналу. Іноді все одержує шеф і самостійно розподіляє прибуток між кухарями та су-шефами (найпоширеніша форма).

всі новини

Роздрукувати сторінку


Нагору Назад