65% українців хотіли б змінити професію

15% опитаних мали такий досвід, проте зараз відмовилися від нього. 32% зовсім не пов'язані з отриманою в університеті спеціальністю, а 11% учасників опитування на даний момент не працюють.
Серед причин, чому робота за фахом залишається в минулому, - недостатній заробіток (43%), неможливість отримати бажану посаду (36%), відсутність бажання працювати за фахом (21%). Для 11% опитаних робота за фахом не стала плацдармом для успішної кар'єри, для 8% вона принесла суцільний стрес. Також відмовлятися від роботи за спеціальністю українців примушували життєві обставини, шкода цієї роботи для здоров'я, необхідність поступово перекваліфікуватися у зв'язку з доповненням функціонала посади.
Тим, хто вибрав іншу трудову діяльність, - вона в 55% випадків приносить задоволення. 45% опитаних теперішньою роботою не за фахом незадоволені.
При цьому лише у 49% опитаних існує бажання працевлаштуватися за фахом. Ще 51% респондентів, якщо і хочуть змінити роботу, то знову-таки не за фахом.
Цікаво, що бажання перекваліфікуватися, спробувати себе в новій сфері роботи присутнє у 65% опитаних. 35% респондентів не виражають прагнень змінити наявну спеціальність.
Ті, хто відчувають бажання до змін у професії, переважно готові відкласти реалізацію прагнень на далеке майбутнє - 64%. Найближчим часом змінити спеціальність готові 25% респондентів. Зовсім не прагнуть до подібного 11% опитаних.
Своє бажання опанувати нову спеціальність респонденти пояснюють необхідністю більшого доходу (54%), пошуком комфорту в професії (26%) і прагненням до розвитку і освоєння нових знань (13%). Серед інших варіантів відповіді - бажання до самореалізації та подальшого особистісного розвитку, рутина і одноманітність поточної діяльності.
Якщо ж наших респондентів щось утримує від перекваліфікації, так це наявний досвід (50%), страх перед невідомістю (29%), побоювання низького доходу (29%) і невизначеність (21%).
Дане дослідження було проведено порталом rabota.ua. Вибірка склала 466 респондентів з усієї України, на основі бази користувачів порталу rabota.ua.

http://blog.rabota.ua

За матеріалами hitjob.com.ua

всі новини

Роздрукувати сторінку


Нагору Назад