Робота вдома: користь чи шкода для здоров'я

На перший погляд, робота в домашніх умовах значно легше аналогічної роботи, що виконується в офісі - це підтверджують не тільки самі віддалені працівники, але й вчені з Пенсільванії (США). Віддалені працівники можуть дозволити собі рано лягати і пізно вставати. Немає необхідності щодня їздити на роботу і з неї, кількість перекурів і перерв на чаювання необмежені, нарешті, немає необхідності цілий день напружуватися і надавати обличчю розумний вираз. Їм з вільним графіком не доводиться змушувати себе працювати в періоди, коли їх організм до цього не готовий. Так «жайворонкам» можна раніше лягти спати і не працювати в другій половині дня, а «совам», навпаки, пізніше встати і не працювати в першій. У віддалених працівників завжди є можливість перерозподілити робочий час таким чином, щоб встигнути і домашні справи переробити, і відпочити в разі втоми, і всі робочі завдання виконати.
Однак американські вчені з Політехнічного інституту Ренсзелера в Нью-Йорку (Rensselaer Polytechnic Institute in New York) виявили, що рівень стресу в процесі так званої віддаленої роботи не тільки не нижче того, який відчувають офісні працівники, а й нерідко перевищує його. Чітко спланувати свій робочий день вдома під силу тільки дуже зібраним, пунктуальним і дисциплінованим, а більшість цими якостями похвалитися не можуть.
Автори запросили в якості учасників експерименту 300 співробітників однієї великої комп'ютерної компанії з Нью-Йорка. Приблизно половина учасників працювала в традиційному режимі, щодня приходячи вранці на роботу в офіс і ввечері залишаючи його, а інша половина (програмісти, дизайнери і т.д.) свої робочі завдання виконували на домашніх комп'ютерах. Вчені попросили учасників оцінити рівень конфліктності в їхніх сім'ях, а також ступінь задоволеності співвідношенням часу, необхідного для виконання роботи, і часу, що використовувався на свій розсуд (робота по дому, відпочинок). Досить несподівано більше 80% всіх учасників повідомили про те, що незадоволені ані високим рівнем конфліктності в сім'ях, ані кількістю часу, проведеного поза виконання роботи, причому дистанційна робота лише поглиблювала ситуацію - іншим членам сім'ї здавалося, що оскільки «віддалений працівник» перебуває вдома, значить, він нічим не зайнятий, і, відповідно, дружини/чоловіки, діти та інші родичі постійно відволікали працівників, прикутих до домашніх комп'ютерів, проханнями, дорученнями, питаннями і тому подібним.
Найчастіше учасники дослідження страждали від виснаження сил. А у тих з них, у кого вже був високий рівень стресової напруги в сім'ї, при переході з офісної роботи на віддалену, нервове виснаження лише посилювалося - вказує професор Тім Голден (Tim Golden), розвінчати своїм дослідженням міф про «безтурботному» існуванні тих, хто виконує роботу, сидячи за комп'ютером не в бездоганно вигладженому костюмі і краватці, а в старих капцях і пом'ятих «спортивках».

www.03info.com

За матеріалами hitjob.com.ua

всі новини

Роздрукувати сторінку


Нагору Назад