Банки почали перевіряти джерела доходу українців

Тепер усім клієнтам банків, чиї операції здаються хоч трохи підозрілими, дзвонять представники банку або навіть фіскальна служба з питанням: звідки гроші надходять на ваш рахунок? Експерти радять не відповідати без письмового запиту – на іншому кінці дроту можуть виявитися як перевіряючі органи, так і шахраї.
Хто під прицілом
Ще на початку квітня НБУ розіслав усім банкам лист, в якому дав чіткі вказівки, на кого звертати особливу увагу. Під приціл потрапляють ті, хто регулярно, понад три рази на місяць знімає з рахунку перераховані гроші, які приходять до нього з-за кордону в якості матеріальної допомоги, переказів, кредитів, платні за цінні папери. Також викликають сумніви клієнти, які переводять у готівку гроші, перераховані їм звичайною фізособою або з-за кордону.
Ризикованими є і операції з кредитами, які були погашені в найближчі дні після отримання. Про всі подібні операціях банки зобов'язані повідомляти в Фінмоніторинг, а той, у свою чергу, – в правоохоронні органи.
Підозрілих обдзвонюють
Українці вже відчули на собі всі принади перевірок. "Я приватний підприємець і займаюся фрілансом у сфері IT, і більшість моїх замовників – із-за кордону, зокрема, із США. Минулого тижня мені перерахували на картку гонорар – 50 тис. грн. Через кілька днів мені зателефонували з податкової та запитали, звідки гроші. Причому той, хто дзвонив, оперував моїми номером рахунку, сумою. Я вже мовчу про телефон та прізвища. Я їх культурно послав – сказав, що якщо є якісь запитання, то нехай присилають офіційний лист", – розповів журналістам Олег Черкаскін із Одеси. Киянка Катерина Фоменко теж отримала дзвінок. "Я просто була шокована, коли почула запитання:" Звідки у вас гроші на комунальні платежі, якщо ви три роки без доходу? Тобто якби я не платила, тоді все чудово", – обурюється дівчина на одному з форумів.
Співробітників не вистачає
У Держфіскальній службі такі дзвінки пояснюють уточненнями під час кампанії декларування доходів. "Необов'язково вам будуть надсилати запити, ви ж розумієте, співробітників у нас не вистачає. З іншого боку, є випадки, коли під виглядом податкової дзвонять шахраї. Особливо у східних регіонах. Тому потрібно перевіряти, чи дійсно вам дзвонили з держустанови, і тільки після цього давати відповідь", – коментує керівник прес-служби Держфіскальной служби України Віктор Косарчук.
Порада юриста: "не відповідати на запитання по телефону"
За словами юриста Ростислава Кравця, надання банками персональних даних клієнтів фінінспекції – нормальна практика. "Але проблема в іншому. За правилами, банки самі повинні проводити фінмоніторинг клієнтів і, в разі виникнення будь-яких підозр, блокувати гроші на рахунку, а потім відправляти інформацію в Фінінспекцію, яка, в свою чергу, відправляє клієнту офіційний запит із проханням пояснити джерело доходу. Ніяких телефонних пояснень бути не повинно ", – сказав нам пан Кравець. Він радить: якщо вам подзвонили, потрібно уточнити прізвище та ім'я співрозмовника, посаду. "Далі треба попросити його відправити вам письмовий запит з посиланнями на нормативні акти. Без письмового запиту на жодні питання відповідати не слід", – каже пан Кравець.

www.ubr.ua

За матеріалами hitjob.com.ua

всі новини

Роздрукувати сторінку


Нагору Назад