Романтична професія дегустатора вин загрожує важким захворюванням зубів

Люди, які віддають перевагу горілці, віскі або коньяку, нерідко пояснюють свій вибір тим, що таке вино має занадто кислий смак. Навіть якщо вони нещирі щодо причин, що спонукають їх пити міцні напої, то формально праві щодо кислого смаку вина, оскільки воно містить кілька видів органічних кислот: молочну, лимонну, тартарову і малеікову.
Між тим, учені з Австралії, співробітники університету міста Аделаїда (University of Adelaide) виявили, що навіть короткочасний (протягом декількох хвилин) вплив сухого вина на зубну емаль здатне значно ушкоджувати її.
Таке ушкодження, яке у любителів сухих вин може відбуватися практично щодня, різко збільшує ризик розвитку таких небезпечних захворювань зубів як кислотна ерозія і кислотний некроз зубів.
Автори дослідження в лабораторних умовах моделювали вплив органічних кислот, що містяться в сухих винах, на зубну емаль. Вони виявили, що кислота протягом декількох хвилин викликає розм'якшення емалі, яка стає дуже чутливою до механічного впливу - наприклад при пережовуванні їжі.
У цьому зв'язку вчені попереджають любителів сухого вина і професійних дегустаторів вин про необхідність регулярного відвідування стоматолога для перевірки стану зубної емалі.
«Відомо, що дегустаторам вин і виноробам доводиться пробувати від 20 до 150 зразків напоїв кожного дня. Це різко підвищує ризик розвитку у них кислотного некрозу зубної емалі», - застерігають дослідники.

www.health-ua.org

За матеріалами hitjob.com.ua

всі новини

Роздрукувати сторінку


Нагору Назад