Кожен шостий українець втратив 20% зарплати

При цьому у половини «білих комірців» зарплати з початку року не змінювалися, а у кожного шостого заробітки скоротилися в середньому на 20%.
Індексація зарплат – насамперед, добра воля самих роботодавців. Дані Держстату про рівень інфляції не стають автоматичною вимогою підвищення окладів.
При цьому зі щасливчиків, яким підвищили оклад, тільки 9% повідомили, що обсяг роботи при цьому не зріс. А ось для третини збільшення навантаження склало, за їхніми оцінками, 20%.
Вписатися в курс не встигли
Найкраще почуваються в умовах девальвації вітчизняної валюти IT-шники, фармацевти, працівники у сфері медіа та деякі представники агросектору.
Але навіть програмісти та співробітники представництв іноземних фірм постраждали в лютому. Незначна частка IT-шників отримує свою зарплату у валюті, у решти вона номінується в доларі чи євро, але нараховується у гривні. А за яким курсом? Як домовишся. Є за курсом певного комерційного банку, тобто за курсом НБУ на день виплати, але частіше – за якимось «умовним» курсом, що визначається раз на місяць. При цьому нерідкі випадки, коли оклад переводили за курсом НБУ, а люди самостійно купували валюту на чорному ринку, тобто за фактом їх зарплата в доларі знижувалася мало не вдвічі.
Не пощастило і представникам іноземних компаній. Зарплата у співробітників номінується в доларі, але виплачується у гривні, а бюджет затверджується раз на рік. Тобто ставки були зафіксовані за грудневим курсом. У результаті, якщо співробітник отримував, наприклад, 20 тис. грн., то минулого року це було 2 тис. євро, а в цьому – одна і менше. Цього року індексували валютний еквівалент тільки одиницям. Такі рішення приймаються раз на півроку, у деяких фармацевтичних компаніях – раз на квартал. Але частіше адресно, тільки ключовим співробітникам.
Обрізали майже на чверть
Відчутно знизився дохід у 17% білих комірців, свідчать результати дослідження. Найбільше не пощастило працівникам нафтогазового сектору, консалтингових компаній та автотрейдерам: кожному третьому-четвертому співробітнику в цих сферах скоротили зарплату. Причому у кожного другого зрізали більше 20% окладу.
Через те, що 80% роботодавців навіть не намагаються підвищувати зарплати своїм співробітникам, майже така ж кількість офісних працівників – 84% – готові погодитися на неофіційну зарплату. Це значно більше, ніж наприкінці минулого року, коли в отриманні зарплат у конверті зізналися 56% опитаних (22% отримували тільки чорну зарплату, 34% – частину зарплати).

www.business.vesti-ukr.com

За матеріалами hitjob.com.ua

всі новини

Роздрукувати сторінку


Нагору Назад