Найзатребуваніші професії 2015 року

На ринку праці спостерігався спад активності з боку працедавців і підвищення активності з боку претендентів. Але, незважаючи на плачевну ситуацію, є професії, попит на які досить високий. Про те, які професії будуть найзатребуванішими наступного року.
"Затребувані були ті, хто повністю або частково орієнтовані на зовнішні ринки (експорт товарів і послуг). Це, в першу чергу, ІТ-спеціалісти, агросектор (тут позитивну роль зіграли рекордні врожаї, і як наслідок, рекордні експортні показники)",– відзначив генеральний директор Brain Source International Андрій Кривокоритов.
У той же час, він додав, що проблеми цього року були у працівників банківського сектора, який переживає нелегкі часи. Також у мінусі рекламісти через тотальне скорочення бюджетів на просування. Незначне пожвавлення для цієї сфери було тільки у тих, хто займався рекламними передвиборними кампаніями.
ІТ-спеціалісти
ІT-сфера є однією з таких галузей у світі, які найшвидше розвиваються, і безумовним лідером по затребуваності фахівців. На попит ІT-спеціалістів навіть не вплинула нестабільна військово-політична ситуація в країні.
Незважаючи на те, що число вакансій на ринку праці зменшилося, в ІT-галузі цього не сталося. Попит на них тільки зростав. За оцінками міжнародних фахівців, діапазон затребуваних спеціальностей буде досить широкий – від розробки мобільних додатків до технічного обслуговування веб-сайтів і їх інформаційного захисту.
В Україні ІT має великий потенціал розвитку і може стати однією з найприбуткових галузей для економіки країни, створюючи нові робочі місця і притягаючи іноземні інвестиції в Україну.
"Ця сфера – повністю інтелектуальна. Це означає, що для виробництва продукту ми не використовуємо природні ресурси країни, ми продаємо наші мізки. Точніше, результати їх діяльності. А це коштує дорого. ІT прямо і побічно покращує економіку країни", – розповів викладач Львівської Школи Тестування Програмного Забезпечення і професійний тестувальник програмного забезпечення в EPAM Георгій Гульов.
Робочі професії
Останніми роками на українському ринку праці спостерігається стійка тенденція зростання попиту на робочі спеціальності. За словами експертів, гострий дефіцит "синіх комірців" з кожним роком буде тільки зростати. Тому шанси знайти роботу працевлаштуватися є не лише у досвідчених працівників, але й у претендентів без досвіду
За даними прогнозу потреби економіки України в робочій силі, розробленого Мінекономрозвитку, в Україні зростатиме попит на продавців, працівників сільського господарства і демонстраторів.
"За нашими розрахунками, найбільша необхідність у простих професіях у сільському господарстві, торгівлі та сфері послуг. Об'єктивним є зростання попиту на продавців і демонстраторів. Також спостерігатиметься попит на робітничі професії, зокрема, будуть потрібні робітники на будівництво, на транспорт, у сфері видобутку корисних копалин. Залишається потреба у водіях і робітниках з обслуговування пересувної техніки та працівниках, які надають персональні та захисні послуги", – сказав директор департаменту економіки соціальної та гуманітарної сфери відомства Олександр Савенко.
У той же час фахівець із підбору персоналу компанії «АНКОР» Ганна Рудь додала, що сьогодні з робітничих спеціальностей найбільш затребувані вантажники, працівники складу (комплектувальники, збиральники, різноробочі), водії-перевізники, продавці, прибиральниці. Якщо говорити про сезонність, то в передсвятковий період значно збільшився попит на фахівців сфери обслуговування (особливо в Західному регіоні країни).
"Попит на робітників буде завжди, оскільки саме в цьому сегменті спостерігається найбільша плинність персоналу. Враховуючи нинішню ситуацію в країні, в 2015 році можливе зростання попиту на фахівців будівельної галузі у випадках будівництва в регіонах", – вважає Ганна Рудь.
Фахівці агросектора
Продовжить демонструвати свою активність агроринок. Останні декілька років підвищується інтерес до сільськогосподарських професій із-за приходу іноземних інвестицій у підприємства. Багато компаній залучають молодь до стажувань для подальшого працевлаштування.
Сьогодні аграрні професії не користуються в Україні популярністю, тому, незважаючи на хороші перспективи розвитку галузі, складно знайти хорошого фахівця з ветеринарної справи і зоотехніків.
Прогноз
Згідно з даними прогнозу Мінекономрозвитку на 2015-2018 рр., подальший розвиток економіки приведе до зростання попиту на інженерів, професіоналів в області фізичних, математичних і технічних наук, а також фахівців у сфері інформації і телекомунікації і IT-сектора.
Також затребуваними будуть працівники металургійної і машинобудівної сфер. Дані розроблених міністерством прогнозів враховуються при формуванні держзамовлення на підготовку кадрів у навчальних установах.

www.ubr.ua

За матеріалами hitjob.com.ua

всі новини

Роздрукувати сторінку


Нагору Назад