Кожна друга жінка в Україні вважає, що чоловікові на аналогічній посаді платять більше

Компанія KPMG провела опитування серед жінок, як вони оцінюють рівень дискримінації в своїх організаціях.
Згідно з дослідженням, 2/3 учасниць опитування вважають, що жінки сьогодні мають однакові можливості для прийняття управлінських рішень у своїх організаціях. Більше половини опитаних (59%) підтвердили, що компанії пропонують однакові умови чоловікам і жінкам для просування кар'єрними сходами. Але, з іншого боку, 43% вказали на вплив фактора статі при оплаті праці, рівень якої істотно нижче в порівнянні з оплатою праці чоловіків на однаковій посаді.
Серед факторів, що вимагають особливої ​​уваги роботодавців, учасниці опитування зазначили відсутність в компаніях спеціальних програм для розвитку навичок стратегічного та інноваційного мислення серед жінок-співробітниць. Лише 23% опитаних підтвердили наявність подібних ініціатив роботодавців. А 62% учасниць опитування визнали, що в їхніх організаціях такі програми навіть не аналізуються і не плануються.
Позитивним моментом за результатами дослідження був факт, що сьогодні все менше жінок стикаються з дискримінацією при пошуку роботи. Також респонденти вказали на низку факторів, які допоможуть їм покращити баланс між роботою та особистим життям. На думку опитаних жінок, в 44% випадків основними умовами для досягнення успіхів в обох сферах міг би стати гнучкий графік роботи, а саме зручний час початку і закінчення робочого дня, а також можливість працювати віддалено певну кількість днів на місяць (42%).
Завдяки опитуванню KPMG "Працюючі жінки України" вдалося визначити основні навички, завдяки яким жінки сподіваються працювати ефективніше: управління особистісним і професійним розвитком (64%), стратегічне і довгострокове планування цілей (63%), управління у кризових ситуаціях (53%), управління командами (40%), розвиток талантів інших людей (36%), управління проектами (35%), робота із зовнішніми та внутрішніми клієнтами (23%)".
Варто також зазначити, що нещодавно Україна посіла 56-е місце в Глобальному рейтингу гендерної рівності за 2014 (TheGlobal Gender Gap Report 2014), проведеному під егідою Всесвітнього економічного форуму. Даний рейтинг оцінює гендерну рівність в 142 країнах з точки зору залученості жінок в економіку, політику, освіту та охорону здоров'я. Першу п'ятірку в дослідженні посіли скандинавські країни - Ісландія, Норвегія, Швеція, Фінляндія і Данія.
KPMG в Україні ініціювала опитування "Працюючі жінки в Україні", оскільки компанії-члени мережі KPMG International у своїй роботі дотримуються принципів розширення прав і можливостей жінок. Дані принципи є одними з основоположних інструментів, розроблених під керівництвом Глобального договору Організації Об'єднаних Націй і Структури ООН з питань гендерної рівності та розширення прав і можливостей жінок (ООН-жінки).
Методологія. Висновки дослідження засновані на підсумках електронного опитування працюючих українок, проведеного в травні-жовтні 2014 р. серед 228 респондентів. Більше половини опитаних (71%) займають посади керівників відділів або вищі керівні посади. Опитувалися жінки в різних галузях економіки, держустановах і вишах України.

www.delo.ua

За матеріалами hitjob.com.ua

всі новини

Роздрукувати сторінку


Нагору Назад