Дефіцит на "золоті руки": попит на робітників продовжує зростати

За даними прогнозу потреби економіки України в робочій силі, розробленого Мінекономрозвитку, в Україні зростає попит на продавців, працівників сільського господарства і демонстраторів.
"За нашими розрахунками, найбільші потреби в простих професіях в сільському господарстві, торгівлі та сфері послуг. Об'єктивним є зростання попиту на продавців і демонстраторів. Також буде спостерігатися попит на робітничі професії, зокрема, будуть потрібні робітники на будівництві, на транспорті, у сфері видобутку корисних копалин. Залишається потреба у водіях і робочих з обслуговування пересувної техніки та працівниках, які надають персональні та захисні послуги", - сказав директор департаменту економіки соціальної та гуманітарної сфери відомства Олександр Савенко.
Найбільш затребувані працівники
За даними дослідження кадрового порталу rabota.ua, попит на робочий персонал постійно зростає.
"Затребувані вантажники, монтажники, комплектувальники, зварювальники. У нас в цю категорію входять і домашній персонал, і розклейщики оголошень, і збирачі ягід за кордоном", - розповіла контент-експерт кадрового порталу rabota.ua Тетяна Пашкіна.
У той же час фахівець з підбору персоналу компанії АНКОР Анна Рудь додала, що на сьогоднішній день з робочих спеціальностей найбільше затребувані вантажники, працівники складу (комплектувальники, складальники, різноробочі), водії-перевізники, продавці, прибиральниці. Якщо говорити про сезонність, то в передсвятковий період значно збільшився попит на фахівців сфери обслуговування (особливо в Західному регіоні країни).
Вимоги
"До даної категорії персоналу специфічних вимог з боку роботодавця немає, кандидати повинні бути порядними, відповідальними, старанними, вміти навчатися, неконфліктні, без шкідливих звичок і судимостей", - розповіла Анна Рудь.
Якщо говорити про вантажників, додала вона, бажаний досвід роботи на аналогічній посаді, але це вимога не критична. Робочі харчового сектора повинні мати санітарні книжки. Водії, перевізники - посвідчення на право керування відповідним видом транспорту і досвід роботи від 2-х років.
У той же час, потрібно розуміти, що сьогодні вимоги до робітничих професій набагато вище. "Сьогодні ринок вимагає від усіх добре відточених навичок і високого рівня компетенцій. Разом з тим робочі спеціальності ще далекі від цих висот. Тим не менш, підвищуючи свої стандарти роботи, компанії змушені або шукати фахівців з високим кваліфікаційним рівнем, або підвищувати кваліфікаційний рівень, вкладаючи в їхнє навчання. В даному випадку фахівці можуть заздалегідь підвищувати свій рівень. Це дасть можливість у майбутньому продати свою працю дорожче", - говорить керівник з підбору персоналу рекрутингової компанії Newbreed Вікторія Закарчевна.
Що стосується розміру зарплат, він може бути різним. У середньому зарплата за вищевказані посади варіюється від 2000 до 5500 грн. А якщо робота за кордоном, за словами Тетяни Пашки, зарплата втричі-п'ятеро більше.
Прогноз
"Попит на робітників буде завжди, оскільки саме в даному сегменті простежується найбільша плинність персоналу. Враховуючи нинішню ситуацію в країні, в 2015 році можливе зростання попиту на фахівців будівельної галузі у разі будівництва в регіонах", - вважає Ганна Рудь.
Згідно з даними прогнозу Мінекономрозвитку на 2015-2018 рр., подальший розвиток економіки призведе до зростання попиту на інженерів, спеціалістів у галузі фізичних, математичних і технічних наук, а також фахівців у сфері інформації та телекомунікації та IT-сектора.
Також затребуваними будуть працівники металургійної і машинобудівної сфер. Дані розроблених міністерством прогнозів враховуються при формуванні держзамовлення на підготовку кадрів у навчальних закладах.

ubr.ua

За матеріалами hitjob.com.ua

всі новини

Роздрукувати сторінку


Нагору Назад