Для тих, хто навчатиметься у Німеччині: особливості складання іспиту DSH

Для тих хто має намір отримати вищу освіту у Німеччині або працевлаштуватися у німецькій фірмі, необхідно скласти спеціальний іспит з німецької мови як іноземної - DSH.

DSH - це скорочене позначення іспиту "Deutsche Sprachprüfung für den Hochschulzugang ausländischer Studienbewerber" (мовний іспит для вступу іноземних абітурієнтів до вищих навчальних закладів Німеччини).

По всій Німеччині діють єдині правила проведення DSH, в їх межах ВНЗ самостійно складають до нього завдання. Тому доцільно у обраному для навчання ВНЗ зазделегідь запросити зразок екзаменаційних завдань. Участь у підготовчих курсах не є обов'язковою умовою для складання DSH, проте вона рекомендується. Найчастіше DSH проводиться 2 рази на рік за 3-4 тижні до початку семестру. Конкретні дати здачі іспиту встановлює безпосередньо ВНЗ, який повідомляє тим, хто подав заявки, дату наступного іспиту. Складання іспиту, як правило, безкоштовне, але іноді необхідно вносити плату, розмір якої всередньому коливає від 30 до 60 євро.

Іспит DSH складається з письмової та усної частини.

Письмова частина передує усній. У ній, як правило, допускається користування тлумачним словником. Письмовий іспит триває 3-4 години і охоплює наступні області:
1. Розуміння й аналіз аудиотексту
2. Розуміння й аналіз друкованого тексту
3. Складання тексту за заданими критеріями
4. Розуміння і аналіз структур наукової мови

Ці чотири області можуть комбінуватися, так що письмовий іспит може складатися з двох, трьох або чотирьох частин. Однак у будь-якому випадку іспит охоплює всі названі області. Розуміння екзаменаційного тексту та його аналіз не передбачає наявності спеціальних професійних знань.

Для наочності пропонуємо короткий опис окремих частин іспиту:

Розуміння й аналіз аудиотексту
У цій області необхідно показати, розуміння змісту наукових лекцій та рефератів і здатність їх конспектування. Аудиотекст складається з 50-100 рядків. Перед прослуховуванням повідомляється його приблизна тематика. Після цього текст прочитується вголос один або два рази. Паралельно дозволяється робити нотатки. Після цього надаються завдання, комбінації якого в різних ВНЗ різняться:
- відповіді на запитання;
- передача або резюмування всього тексту або його частини.

Знання оцінюються в залежності від того, наскільки повно і правильно виконано поставлене завдання. При цьому змістовна сторона має пріоритет перед граматичною правильністю.

Розуміння й аналіз друкованого тексту
У цій частині відбувається перевірка здатності розуміти письмовий текст. Необхідно виконати задані вправи, формулюючи фрази самостійно - у жодному разі не слід переписувати текст цілими абзацами. Пропонується практично неадаптований текст розміром у 30-60 рядків, до якого може бути доданий малюнок або графік. У цій частині іспиту також можливі різні завдання, в т.ч.:
- відповіді на запитання за змістом і структурою тексту;
- коментарі до окремих місць у тексті;
- резюмування і розбиття тексту за змістом.

В цьому завданні змістовні аспекти в цілому мають пріоритет перед граматичною правильністю.

Складання тексту за заданими критеріями
У цій частині іспиту необхідноі показати вміння самостійно формулювати у письмовому вигляді зв'язний розгорнутий текст за завданими критеріями. У якості вихідних критеріїв пропонуються тези, конспекти, графіки або ілюстрації. Тут також можливі різні типи завдань, наприклад:
- пояснення вихідних тез;
- їх порівняння;
- коментування тез;
- письмовий розвиток запропонованих тез - графіків, ілюстрацій, діаграм і т.п.

В цій частині головним чином оцінюється граматична коректність.

Розуміння й аналіз структури наукової мови
У цій частині завдання прив'язані до тексту. Необхідно відповісти на запитання розуміння тексту, а також доповнити й переформулювати мовні структури, що часто вживаються в науковому лексиконі.

Усний іспит
Як правило, DSH включає усну частину. У деяких ВНЗ усний іспит не проводиться, якщо здобувачем, на підготовчих курсах безпосередньо перед іспитом DSH, за володіння усною німецькою вже отримано оцінку.

У ході усної частини іспиту DSH Ви повинні показати Ваше розуміння і вміння адекватно обговорювати німецькою мовою процес, стан речей або комплекс ідей з наукової сфери. Перевіряються такі якості: розуміння, виклад змісту і коментування. Крім того, перевіряється, наскільки адекватно під час розмови Ви можете реагувати на тему досліджуваних спеціальностей. Часто основою для усної частини іспиту служить короткий текст, ілюстрація чи щось подібне. Теми беруться з університетської області. Завдання базуються на цьому заданому тексті, але можуть виходити і за його межі. Відзначемо, що усний іспит може проводитися і без базового письмового тексту.

Перед початком усного іспиту, як правило, надається час для підготовки - близько 20 хвилин. За цей час необхідно проаналізувати основний зміст і заздалегідь продумати можливі додаткові питання до тексту. Необхідно також продумати й власну точку зору з порушеної в тексті проблематики.

У деяких ВНЗ усний іспит проводиться у груповій формі, або з двома-трьома претендентами одночасно.

При оцінці знань головна увага звертається на наступне:
- наскільки адекватною, з точки зору мови, є відповідь на запитання / завдання;
- вміння висловлювати думки самостійно і розгорнуто;
- здатність висловлюватися у граматично правильній формі;
- зрозумілість вимови та інтонації для слухачів.

У кінці іспиту оцінка не ставиться, він вважається складеним, якщо в його обох частинах було правильно виконано принаймні дві третини всіх завдань. DSH можна перескладати лише один раз. За результатами складеного іспиту видається свідоцтво. Як тільки стануть відомі результати, кожен кандидат має право подивитися записи екзаменаційної комісії. У виняткових випадках, з дозволу голови екзаменаційної комісії, іспит дозволяється перескласти. При цьому враховуються всі спроби здачі іспиту, включаючи і в інших ВНЗ. Наразі DSH можна перескласти не менш ніж через 3 місяці.

всі новини

Роздрукувати сторінку


Нагору Назад