Пошук роботи тепер займає півроку

Такі дані були отримані в новому опитуванні від міжнародного кадрового порталу HeadHunter Україна.
Найпопулярніша причина пошуку роботи серед тих, хто зайнятий нею у даний час, - проблеми з оплатою праці або низька заробітна плата на поточному місці роботи. Майже стільки ж шукачів шукають роботу через скорочення або ліквідацію компанії. Тільки п'ята частина опитаних зацікавлена ​​в новій роботі не через необхідність або фінансові причини, а з метою пошуку можливостей кар'єрного або професійного зростання.
У цьому дослідженні визначена кількість тих, хто потрапив під скорочення. Наприклад, серед тих, хто шукав роботу два роки тому, в середньому 12% потрапили під скорочення. А от кількість тих, хто шукає роботу з причини ліквідації компанії, майже незмінна. Втім, за останні шість місяців сильно скоротилася кількість тих, хто звільняється за власним бажанням. Ще півроку тому таких респондентів було близько третини, зараз їх не більше п'ятої частини. Практично не змінився відсоток тих, кого змушують шукати роботу фінансові причини, - 26% тих, зараз шукає роботу, і близько 20% тих, хто шукав роботу півроку тому і раніше.
Скорочення як причину пошуку роботи частіше за інших називають працівники банківської, консалтингової та готельно-ресторанної сфери. А от серед тих, хто незадоволений перспективами розвитку, рекордна кількість програмістів і девелоперів (38% порівняно з середнім показником 21%). Також багато незадоволених рівнем розвитку і в сфері медицини та фармацевтики - 29%. Нагадаємо, що саме ці профсфери мають один з найнижчих рівнів конкуренції за робочі місця.
Починаючи пошук роботи, слід розраховувати, що цей процес може затягнутися. Так, переважна більшість респондентів шукали або ще шукають роботу не менше кількох місяців (24%), до півроку (19%), від півроку і більше (35%). Таким чином, кількість тих, кому останнім часом вдалося знайти роботу за місяць і менше, - 22%.
Зауважимо, що за останній час дуже збільшилася кількість тих, хто шукає нове місце понад півроку. Два роки тому таких претендентів було лише 20-22%.
Більшість з тих, хто шукає роботу, зайняті у виробничій сфері, в секторі послуг, в транспортному та логістичному бізнесі. До півроку зазвичай займає процес пошуку роботи у бухгалтерів і юристів. А серед тих, кому потрібні два-три місяці для розгляду актуальних пропозицій, лідирують маркетологи, працівники торгівлі та агробізнесу. Очевидно, що серед тих, хто на пошуки витратив менше місяця, - програмісти та фармацевти.

www.hh.ua

За матеріалами hitjob.com.ua

всі новини

Роздрукувати сторінку


Нагору Назад