Чи варто боятися масових звільнень в 2014 році

Не секрет, що економічний спад спричинить звільнення співробітників у різних сферах. Про те, чи варто чекати глобальних звільнень цього року, дізнавався UBR.ua .
За даними кадрового порталу HeadHunter, в першому півріччі звільнення хоч і були, але не несли масовий характер, але до кінця року ситуація змінилася. 22% офісних працівників великих міст вказали на масштабні звільнення в компаніях.
Як і попереднього року, ситуація на українському ринку праці залишиться на колишньому рівні. Компанії як не виявляли високої активності в контексті працевлаштування, так і не будуть цього робити. Що стосується скорочення персоналу, то глобальних звільнень не очікується.
"Те, що відбувається в країні не передбачає і активних інвестицій з-за кордону, отже, сповільниться і зростання міжнародних компаній, що означає відсутність в них нових робочих місць. Загалом, очікуються тільки деякі сезонні зміни на ринку праці, які можна розглядати як щорічні", - говорить керівник з підбору Luxoft Personnel, Україна Геннадій Писанко.
За даними HeadHunter, від масового скорочення кадрів найбільше постраждали працівники у сферах агробізнесу, виробництва, будівництва та нерухомості.
Щодо кадрової політики на 2014 рік, то близько половини офісних співробітників не чули про можливі скорочення. Тим не менше, кожен четвертий-п'ятий опитаний заявляє, що в компанії, в якій він працює, вже подейкують про прийдешні звільнення. Ще 28% працівників заявили, що їм складно судити про кадрову політику компанії, оскільки вони просто не володіють подібною інформацією.
За оцінками самих працівників, в поточному році скорочення очікуються переважно в сфері виробництва, агробізнесу, готельного та ресторанного бізнесу. А ось турбуватися явно не варто працівникам консалтингових агентств, маркетологам, рекламістам і програмістам.
За даними дослідження холдингу АНКОР, в 2014 році темпи зростання зайнятості, як і в попередні кілька років, продовжують знижуватися. У свою чергу це призведе до зменшення загальної кількості вакансій компаній на 7-10%.
Хоча в деяких сферах все ж очікується розширення кадрів. У першу чергу мова йде про ІT-ринок, де при незначному зростанні зарплат найм співробітників збільшився на 15-20%. За попередніми даними, така сама динаміка збережеться цього року.
Також активними роботодавцями в 2013 році в фінансовій сфері стали банки, що розвивають роботу з фізособами. Тому попит на банківських працівників може зберегтися.
Згідно зі звітом кадрового агентства Hudson, якщо в 2013 році 51% роботодавців не переглядали чисельність персоналу, а про збільшення штату говорили 43% респондентів, то в 2014 році ситуація може кардинально змінитися. 32% опитаних заявляють про оптимізацію чисельності співробітників, адже 2014 рік не обіцяє помітного пожвавлення економіки.
Як зазначають експерти, українцям цього року не варто чекати збільшення кількості робочих місць. Головним завданням сьогодні є уникнення масових звільнень. Для цього практикуватимуть введення неповного робочого дня або неповного тижня, щоб скоротити витрати.

ubr.ua

За матеріалами hitjob.com.ua

всі новини

Роздрукувати сторінку


Нагору Назад