Коли ви претендуєте на вакансію з іншої сфери, ніж ваша колишня, обгрунтуйте своє рішення

Питання про кар'єрні плани може бути задано на співбесіді будь-якому претендентові незалежно від позиції, на яку він претендує. У цьому питанні немає нічого поганого, тому що цілком закономірний інтерес роботодавця щодо планів свого потенційного співробітника. Тому бажано заздалегідь обдумати і підготувати відповідь, попередньо оцінивши свої амбіції і віднісши їх з можливостями розвитку компанії.

Що бажають дізнатися роботодавці?

Питання про кар'єрні перспективи входить в перелік стандартних питань, що задаються претендентам в процесі всіх етапів співбесіди. Відповідь на нього може прояснити для працедавця відразу кілька моментів: наскільки кандидат амбітний, чи мають його устремління надійне підгрунтя під собою, чи вони з ряду ментального планування, те саме що манілівських мрій. У той же час крім найближчих кар'єрних планів здобувача, з'ясовується його здатність до планування, і на підставі отриманих відомостей з'являється можливість спрогнозувати, через який час межі посади, на яку він претендує, стануть для нього занадто тісними, і як довго він зможе пропрацювати в компанії без істотних гарантій свого подальшого розвитку.

Роботодавцю важливо побачити перед собою людину, здатну до здорових міркувань, і зрозуміти, наскільки обгрунтованими виглядають його домагання.

Правильної відповіді на це питання не існує, тому не має сенсу відбуватися стандартними фразами про те, що у ваших планах "трудитися, трудитися і ще раз працювати» на благо компанії всі наступні роки. Зіставивши побажання здобувача щодо подальшого професійного розвитку з можливостями компанії, в якій є вакантна позиція, рекрутер може визначити, наскільки вони «підходять» один до одного.

На думку деяких HR-фахівців, питання про кар'єрні плани, як правило, задається здобувачеві в тому випадку, коли наявність у потенційного співробітника певного рівня компетенцій та амбіцій, є визначальним чинником при прийомі на роботу. У більшості випадків це стосується до великих компаній, які спочатку роблять ставку на формування кадрового резерву, щоб фахівці, лояльні корпоративній культурі, займали в майбутньому керівні пости. Подібним роботодавцям потрібні співробітники, готові в потрібний час зробити ривок у своєму професійному розвитку і взяти на себе певну частку відповідальності. У такому разі в першу чергу звертається увага на кандидатів, які мають здоровими амбіціями і довели під час інтерв'ю на конкретних прикладах способи втілення в життя своїх ідей і планів. Якщо ж кандидат не демонструє наявність таких устремлінь, то це зовсім не означає, що його відповідь неправильна, а просто свідчить про те, що йому не підходить дана вакансія.

Про що потрібно пам'ятати кандидатам?

При відповіді на питання про кар'єрні перспективи претендентам потрібно звернути увагу на декілька важливих моментів.

Визначити для самих себе, що ви чекаєте від тієї позиції, на яку претендуєте.

Така визначеність дозволить, з одного боку, не розчаруватися у відсутності перспектив розвитку в компанії, оскільки може виявитися, що таких найближчим часом не передбачається. А з іншого - не взяти на себе зайвий тягар відповідальності, з яким не зможете впоратися.

Можна відзначити, що ви хочете досягти певних висот у вибраній вами галузі, планомірно вибудовуючи свою кар'єру.

Наприклад, Оля Г., проходячи співбесіду на позицію копірайтера в невеликому рекламному агентстві, повідомила, що хотіла б через 2-3 роки претендувати на посаду керівника однієї з креативних груп, а в майбутньому «дослужитися» до арт-директора. Роботодавцю сподобався бойовий настрій претендентки, і він запропонував їй відразу приступити до роботи.

Коли ви претендуєте на вакансію з іншої сфери, ніж ваша колишня, обгрунтуйте своє рішення.

Якщо ви зважилися на зміну професії або наважилися на зміну сфери діяльності, слід запастися аргументами, що демонструють правомірність вашого вчинку. Завдання кандидата - надати певний бізнес-план на найближчі кілька років, щоб переконати роботодавця в обдуманості прийнятого рішення про зміну професії.

Як пояснення вашого інтересу до вакансії з іншої профобласті розкажіть роботодавцю про те, що досягли кар'єрного «стелі».

Зробіть наголос на тому, що ви відчуваєте в собі сили розвиватися далі, покажіть вашу обізнаність у тенденціях розвитку обраної професійної галузі. Бажано згадати про отримання вами додаткової освіти за вашої нової спеціалізації, відвідуванні тренінгів і семінарів. Так, Катерина М., директор з розвитку франчайзингу у великій харчової компанії, вирішила перейти в ресторанний бізнес. Вона ретельно підготувалася до співбесіди: відвідала спеціалізовані виставки, завела професійні контакти, розширивши свою соціальну мережу. У результаті Катерина успішно пройшла інтерв'ю і влаштувалася на посаду співробітника відділу, заздалегідь обумовивши, що років через два планує зайняти керівну позицію.

Не зайвим буде згадати про ваші плани щодо підвищення рівня кваліфікації та отримання додаткової освіти.

Підкресліть, що ви збираєтеся вибудовувати свою кар'єру не тільки по вертикалі, а й у горизонтальному напрямку, і вас цікавлять проекти, що дозволяють підвищити вашу професійну значущість як фахівця. Наприклад, Олег В. при працевлаштуванні у велику закордонну компанію помітив на інтерв'ю, що найближчим часом буде одержувати ступінь MBA, а після хотів би стажуватися за кордоном.

Зв'яжіть відповідь на питання про ваші кар'єрні плани з перспективами розвитку самої компанії.

Перед співбесідою з майбутнім керівником варто ретельно ознайомитися з діяльністю компанії, вивчити її корпоративний сайт, переглянути матеріали у пресі. Якщо ви отримали запрошення на інтерв'ю через кадрове агентство, попросіть вашого консультанта висловити свою думку щодо подальшого розвитку компанії, тим більше що рекрутери, як правило, позитивно ставляться до такого інтересу з боку здобувачів. Зібравши подібне «досьє», ви будете в курсі не лише зовнішніх подій, що стосуються роботодавця, а й отримаєте уявлення про атмосферу, що панує серед ваших потенційних колег, що дозволить чітко і виважено відповідати на питання опонента, продемонструвавши бажання рости і розвиватися разом з компанією.

Незважаючи на те, що вам хочеться представити себе у вигідному світлі на співбесіді, рекомендується відповідати максимально чесно.

Відповідь кандидата на запитання про майбутні плани служить показником чесності, адекватності та вміння критично підходити до оцінки своїх компетенцій. Фальш майже завжди очевидна. Твереза оцінка здобувачем власних можливостей, обгрунтовані амбіції і бачення себе в перспективі є найбільш важливими факторами при прийнятті рішення про наймання співробітника. На думку експерта, особливо молодим фахівцям рекомендується співвіднести особисті устремління з можливостями компанії, в якій вони хочуть влаштуватися. Зокрема,
Поліна Ч., студентка 4-го курсу за спеціальністю «Психологія», влаштувалася в рекрутингове агентство на посаду ресечер. На співбесіді вона відверто зізналася, що на більше їй розраховувати поки рано через брак досвіду і відсутності можливості працювати цілий день, проте додала, що протягом двох років планує підвищити свою професійну значущість, щоб, будучи дипломованим фахівцем, претендувати на посаду рекрутера.

Питання питання ворожнечу

Необхідно розуміти різницю між питаннями «Як ви бачите вашу кар'єру через 2 роки?» І «Як ви оцінюєте свої кар'єрні перспективи через 5 років?». У наш «швидкісне» час вважається цілком прийнятним, якщо співробітник пропрацював в одній компанії близько двох років. Тому перше питання орієнтований насамперед на те, щоб дізнатися, як здобувач представляє і представляє взагалі свої перспективи в компанії.

Другий же питання стосується особистого розвитку і становлення як професіонала. Він може бути замінений більш абстрактним, наприклад «Як ви бачите своє майбутнє?». Відповідь на нього дозволить роботодавцю усвідомити мотивацію претендента при виборі місця роботи. Наприклад, торговий представник згоден на відрядження в найближчі півтора року, щоб потім зайняти посаду супервайзера, а потім і менеджера з продажу. Через п'ять років у нього вже буде достатньо досвіду для того, щоб перейти на керівну позицію в роздрібному або оптовому відділах. Подібний приклад показує, що кандидат робить ставку на вертикальний ріст, і, отже, йому потрібно зосередитися на працевлаштуванні в таку компанію, пріоритетом якої є забезпечення внутрішнього кадрового резерву, і, навпаки, не слід влаштовуватися в невелику організацію, де не передбачається ніяких передумов для зростання кар'єри.

Більшість фахівців вважають за краще «пливти за течією», сумлінно виконуючи свої обов'язки і не прагнучи до кар'єрних злетів.

У той же час, очевидно, що багато людей взагалі воліють жити виключно сьогоденням і не будувати ніяких довгострокових планів, бувають і переломні моменти, коли важко визначитися і сказати щось напевно. До того ж не на всі позиції потрібні досвідчені стратеги, здатні не тільки докладно розписувати своє майбутнє, але й планомірно домагатися реалізації намічених цілей. Більшість фахівців вважають за краще «пливти за течією», сумлінно виконуючи свої обов'язки і не прагнучи до кар'єрних злетів. Тому навіть якщо вам важко відповісти, не варто вживати банальні фрази, типу «внесу свій посильний внесок». Ваш чесний відповідь дозволить рекрутеру підібрати Вам відповідну компанію і позицію.

А в тих випадках, коли здобувач розраховує на творчу посаду, взагалі вітаються нестандартні відповіді. Так, Ваня М., який претендує на вакансію дизайнера у великому рекламному агентстві, в анкеті навпроти питання про кар'єрні плани намалював смайлик, і такий варіант цілком влаштував роботодавця, який запропонував починаючому дизайнерові укласти контракт.
На латинице

всі новини

Роздрукувати сторінку


Нагору Назад