Наднормова робота: правила поведінки

Наднормова робота: правила поведінки

Наднормовою, відповідно до норм КЗпП, є робота понад встановлену тривалість робочого часу. Залучення робочих до виконання наднормових робіт має масу обмежень.

По-перше, привертати працівників підприємства до наднормової роботи можна лише у виняткових випадках.

Відповідно до ст. 62 КЗпП до таких випадків відносяться:
1) проведення робіт, необхідних для оборони країни, а також запобігання суспільному або стихійному лиху, виробничій аварії і негайному усуненню їх наслідків;
2) проведення суспільно необхідних робіт по водопостачанню, газопостачанню, опалюванню, освітленню, каналізації, транспорту, зв'язку, для усунення випадкових або несподіваних обставин, які порушують правильне їх функціонування;
3) необхідність закінчити почату роботу, яка унаслідок непередбачених обставин або випадкової затримки за технічними умовами виробництва не могла бути закінчена в нормальний робочий час, коли припинення її може привести до псування або загибелі державного або суспільного майна, а також у разі потреби невідкладного ремонту машин, верстатів або іншого устаткування, коли несправність їх викликає зупинку робіт для значної кількості трудящих;
4) необхідність виконання навантажувально-розвантажувальних робіт з метою недопущення або усунення простою рухомого складу або зосередження вантажів в пунктах відправлення і призначення;
5) продовження роботи при нез'явленні працівника, який заступає, коли робота не допускає перерви; у цих випадках власник або уповноважений їм орган зобов'язаний негайно прийняти заходи до заміни змінника іншим працівником.

По-друге, не всіх працівників можна привертати до наднормових робіт. До наднормових робіт забороняється привертати:

1) вагітних жінок і жінок, які мають дітей у віці до трьох років;

2) осіб молодше за вісімнадцять років;

3) працівників, які вчаться в загальноосвітніх школах і професійно-технічних училищах без відриву від виробництва, в дні занять (стаття 220).

Законодавством можуть бути передбачені й інші категорії працівників, яких забороняється привертати до наднормових робіт. Жінки, що мають дітей у віці від трьох до чотирнадцяти років або дитини-інваліда, можуть притягуватися до наднормових робіт лише по їх згоді. Залучення інвалідів до наднормових робіт можливо лише по їх згоді і за умови, що це не перечить медичним рекомендаціям.

По-третє, тривалість наднормових робіт по кожному окремому працівникові строго обмежена і не повинна перевищувати чотирьох годин протягом двох днів підряд і 120 годин протягом року.

По-четверте, оскільки наднормова робота — це робота понад передбачену норму робочого часу, то і оплата її здійснюється за підвищеними тарифами, розцінками і т.д. Відповідно до вимоги КЗпП:

— по почасовій системі оплати праці робота в наднормовий час оплачується в подвійному розмірі годинної ставки;

— по відрядній системі оплати праці за роботу в наднормовий час виплачується доплата у розмірі 100 відсотків тарифної ставки працівника відповідної кваліфікації, оплата праці якого здійснюється по почасовій системі, — за всі відпрацьовані наднормові години.

У разі підсумованого обліку робочого часу оплачуються як наднормові всі години, відпрацьовані поверх встановленого робочого часу в обліковому періоді, в порядку, передбаченому частинами першої і другої цієї статті.

Відпрацьований наднормовий час не може бути компенсований відгулом, тобто наданням іншого часу (дня) відпочинку.

Необхідно розрізняти наднормову роботу і ненормований робочий день. До наднормових робіт можуть притягуватися будь-які працівники, а працювати в режимі ненормованого робочого часу — лише ті, професії і посади яких містяться в списку, який є додатком до колективного договору підприємства, установи, організації. Наднормові роботи компенсуються підвищеною оплатою, а ненормований робочий час компенсується наданням щорічної додаткової відпустки.

Як бачимо, законодавством України про працю наднормовою вважається лише робота, до виконання якої власник або уповноважений їм орган привертає працівників у виняткових випадках. Таким чином, якщо працівник не встигає виконати свої трудові обов'язки або добровільно бажає працювати поверх встановленої тривалості робочого дня, така робота не вважається наднормовою і не оплачується.

всі новини

Роздрукувати сторінку


Нагору Назад