Медитація: шлях до повноцінної гармонії

Медитація: шлях до повноцінної гармонії

Займайтеся йогою та медитуйте - і, крім справжньої душевної гармонії, ви знайдете щось більш практичне. Східні техніки не тільки додають до життя умиротворіння та спокою, але й сприяють поліпшенню уваги та концентрації, вважають американські вчені.

Учасники експерименту, що проводився психологами з університету Каліфорнії, США, протягом трьох місяців відвідували інтенсивні курси, де вивчали техніку медитації, що застосовується в багатьох видах йоги. «Люди зазвичай вважають, що медитація - це вправа, яка розслаблює та приносить радість, а відвідування інтенсивних курсів - це щось подібне до відпочинку, де можна насолоджуватися знайденим усередині себе світом. Так вважають люди, перш ніж розпочати практику. Тільки тоді вони починають розуміти, наскільки важко просто сидіти та споглядати щось, не відволікаючись», - розповідають автори дослідження.

Під час занять волонтерам давали завдання на концентрацію, а потім проводили комп'ютерне тестування на оцінку уважності, концентрації та здатності швидко приймати рішення. Це були досить інтенсивні, але в той же час одноманітні тести, що вимагають напруженої уваги та розраховані на 30 хвилин. У результаті виявилося, що ті, хто відвідував заняття, показував набагато кращі результати, ніж представники контрольної групи, оскільки їм було легше підтримувати високий рівень концентрації протягом тривалого часу. Найголовніше, що ця здатність не була короткостроковою, і залишилася незмінною навіть через 5 місяців після закінчення курсів.

Результати роботи були опубліковані в липневому випуску журналу Psychological Science.

Джерело: http://www.zdravoe.com/

всі новини

Роздрукувати сторінку


Нагору Назад