Як досягти професійного успіху

В широкому сенсі «успіх» – це не лише про кар’єру. Ми можемо говорити про людину, що вона успішна в стосунках, при побудові родинних зв’язків, що її всюди бажають бачити і виказують повагу на людях. Все це ми вважаємо синонімом успішності. Але давайте поговоримо саме про професійний успіх. Як досягнути того, про що мрієш роками? Адже реалізація в професійній діяльності дає міцну матеріальну базу і підвищує самооцінку. І не тільки.

Xому так важливий професійний успіх?

Ми значну частину життя проводимо на роботі, тому й не дивно, що досягнення кар’єрного успіху – це важливий індикатор персонального щастя. Бо хіба можна вважати себе щасливим у повній мірі, якщо доводиться працювати на неулюбленій роботі? Навряд чи хтось назве себе щасливим, віддаючи своє безцінне життя діяльності, яка не мотивує розвиватися. Тож якщо робота викликає у вас нестерпні муки й суцільний негатив, від неї варто відмовитися. Хоча б тому, що подібний стрес в тривалій перспективі дуже негативно відіб’ється на здоров’ї. Значно простіше й продуктивніше – опанувати інший фах. Але ми говоримо про те, як досягти успіху в обраній сфері діяльності, тому по замовчуванню ваша робота вам подобається і ви хочете займатися нею й надалі.

Фанатійте від того, що робите

Робота повинна стати вашою справжньою пристрастю. Якщо ви прокидаєтеся вранці лише з почуття обов’язку, і це почуття супроводжує вас дорогою на роботу – те, чим ви займаєтеся, вашою справжньою пристрастю ніколи не стане. А якщо ви готові на роботі засидітися допізна, але не через те, що більше заплатять, а через можливість покращити свої професійні навички – це ваша робота, ваше робоче місце, і професійного успіху ви обов’язково доб’єтеся. І це не заклик ставати трудоголіком, зовсім ні. Хоча занурення в роботу у критичних життєвих ситуаціях дійсно стане тим рятівним кругом, вхопившись за якого ви подолаєте чимало життєвих ураганів.

Ентузіазм – це те, що повинно відрізняти вас від ваших колег, якщо хочете досягти професійного успіху. Багато керівників цінують таких працівників, довіряють їм складніші завдання і просувають кар’єрними сходами, якщо є така можливість. Але навіть якщо ви потрапили в токсичний колектив, де швидше доб’єтеся виходу на пенсію, ніж просування по службі, – це теж не причина засмучуватися. Набутий досвід стане тим цінним внеском, який ви привнесете із собою на нове місце роботи. Ну а нормальний колектив теж відплатить вам чимось хорошим: довірливими стосунками, підтримкою і взаємовиручкою.

Знання – це все

Кожен професіонал своєї справи знає такі тонкощі, пов’язані з його професією, яких більше ніхто не знає. Збоку не завжди добре все видно. Щоб зануритися в специфіку тієї чи іншої роботи, знадобляться роки. Тому той добродій, який стоїть біля автомобіля і радить майстру, як його краще полагодити, не зовсім компетентний у своїх порадах. Тому не будьте тим добродієм, який не робить, але радить. Будьте тим, хто виконує роботу, і виконує її добре і якісно, бо озброєний потрібними знаннями.

Доплюсуємо до знань постійне бажання дізнаватися щось нове про свою професію. І яку сферу діяльності не візьмемо, виявимо чудову річ: знання постійно оновлюються. Світ не стоїть на місці, тому регулярно зазирайте до комірок своїх знань, чи вони, бува, не застаріли з плином часу. Тому не нехтуйте курсами, тренінгами та семінарами, якщо є така можливість по роботі. Знань, набутих багато років тому, не буде достатньо в світі, який динамічно розвивається. Якщо на роботі такої можливості немає, це не причина, щоб журитися. Опановуйте тонкощі професії самостійно – сайти, YouTube, онлайн-курси та семінари. Тільки пам’ятайте, що на курси та тренінги підсідати теж не варто. Два-три тренінги в рік – цього достатньо. А вільний час краще витратити на опанування суміжних знань. Ще нікому в світі не завадило знання англійської мови чи рідного законодавства.

Навчіться відмовлятися від зайвого

Вечірні посиденьки з друзями за комп’ютерними іграми, регулярні відвідування розважальних закладів під роздутим приводом «Я відпочиваю», безкінечні вечори з чипсами та пивом… Можна продовжувати і продовжувати цей «Список зайвих речей», без яких насправді можна обійтися, якщо сильно цього захотіти. Знаєте, є такий тип людей, які вдають із себе сильно зайнятих, але насправді це першокласні любителі бити байдики й давати хропака. В таких людей навіть погляд сонний, ніби вони щойно прокинулися. Безперечно, дотримуватися певного гедонізму (задоволення) в житті варто, бо один раз живемо, але такі речі слід робити без зайвого фанатизму. Хоча й надмірний фанатизм до улюбленої роботи теж не повинен переходити певні межі, коли решта життя маячить десь далеко на задньому фоні. І якщо ви прагнете досягти професійного успіху, ця відмова від зайвого стосується не лише власних лінощів і неорганізованості. Керівники – це такі люди, які іноді полюблять накидати зверху багато сторонніх обов’язків, чомусь забуваючи при цьому додатково оплатити вашу роботу, витрачений час і зусилля. Тому, якщо хочете успішно розвиватися в обраній вами діяльності, навчіться говорити «Ні» не тільки колегам, коли вони хочуть навісити на вас зайве, а й керівнику. Потрібно навчитися твердості характеру, бо бути м’якотілим – означає прирікти себе на постійне служіння іншим людям, а не собі. Гадаєте, всі вони подякують вам за ваш згаяний час, який би ви могли приділити собі? Як би не так! Тому вмійте постояти за себе всюди, де це потрібно. Люди з твердістю в характері не всім подобаються, бо вони незручні, на них не поїздиш. Але той час, який ви згаєте на виконання чужої роботи, краще витратити на власний розвиток. Сходинка за сходинкою, сходинка за сходинкою Звичайно, за один місяць чи навіть за рік не досягнеш бажаного результату. На розвиток здібностей і досягнення професійного успіху підуть роки – роки практики і теорії, випробування знань на практиці і набуття нового досвіду. Тому важливо не тільки поставити перед собою мету, а й намітити етапи її виконання. Сходинку за сходинкою набагато легше здолати, ніж намагатися одразу перестрибнути через всі сходинки заразом. Плануйте приблизні проміжки часу, за який ви зможете опанувати потрібний досвід і отримати підвищення. Рішуче ставте дедлайн і намагайтеся вкластися до означеної дати. Тільки поставивши себе в жорсткі умови, коли важко буде «спетляти» вправо чи вліво, тільки так ви досягнете намічених цілей.

Розумні нагадування

Чому саме розумні нагадування? Бо розумні нагадування означають, що ви не перейдете межу, за якою – суцільні хвастощі й самовихваляння. Але нагадати керівнику про сертифікат, який свідчить про успішне проходження курсів чи тренінгів, чи про опанований рівень англійської – зайвим не буде. Пам’ятайте, що ваші здобутки самі за себе не скажуть. Дайте їм голос, бо керівник повинен знати про ваші досягнення. А як він уже реагуватиме на них і чи на вашу користь – це вже тема для іншої розмови.

https://jobs.ua/

Підготувала Тетяна САЦЮК

За матеріалами hitjob.com.ua

всі новини

Роздрукувати сторінку

Нагору Назад