Ментально здорова команда: практичні інструменти

 

Сучасна людина багато працює інтелектуально, споживає надмір різноманітної інформації. Її розклад рясніє зустрічами та справами, а життя наповнене багатозадачністю. Як почуває себе людина в цьому вирі? За це відповідає ментальне здоров’я стан балансу робочого та особистого простору, рівновага фізична та емоційна. Це про можливість успішно реалізовуватися, вміти впоратися зі стресом і ефективно створювати нове – «творити».

Водночас у ВООЗ почали активно говорити про ментальне здоров’я та його вплив на фізичне здоров’я людини. Найчастіше в контексті вигорання, депресій та змін, які супроводжують ці стани. Наприклад, якщо ми багато сидимо в офісі, мало рухаємося, нас не дивують подальші проблеми з хребтом, поставою. Ми розуміємо: мало рухалися – отримали проблему. Для профілактики кожен обирає для себе щось до душі: зарядку вдома, плавання, тренування у спортзалі, заняття з йоги тощо. Хтось такою профілактикою не займається, звертає увагу вже на наслідки, і тоді візитів до лікарів не уникнути.

Те саме з ментальним здоров’ям. Згадайте себе після гарних відновлюючих вихідних. Ви відчуваєте достатньо сили та наповненості. І порівняйте із собою в п’ятницю після обіду. Навіть якщо ви просто вели звичну робочу діяльність без пізніх засиджувань в офісі, стресів і дедлайнів, ви відчуваєте виснаження. Дивно, ви ж не копали траншеї, не вантажили вагони. Чому так? Тому що мозок – це такий самий орган, як і спина. Якщо ми його занадто завантажуємо, він утомлюється, і це впливає на решту процесів у тілі. Він гірше виконує свої функції та потребує відновлення. Якщо ви будете довго працювати в інтенсивному режимі, до вас обов’язково завітає емоційне вигорання.

Наразі бізнес серйозно замислюється над тим, як допомогти команді справлятися з надмірним інтелектуальним та емоційним навантаженням. Спочатку в компаніях задумалися про фізичне здоров’я: відтак з’явилися медичне страхування, спортзали, програми з добробуту (well-being). Згодом стала актуальною ментальна складова – який настрій у колег, яке навантаження і як ці фактори впливають на продуктивність та залученість. У контексті бізнесу – сфера ментального здоров’я не лише впливає на продуктивність. Компанії конкурують і розвиваються за рахунок різних підходів у роботі, для яких життєво необхідний креатив. А для цього потрібна розумова енергія і здатність цей креатив створювати. Люди, які вигоріли, зможуть робити поточний обсяг робіт, операційні завдання, але для того, щоб братися за розвиток інноваційних напрямків, потрібні люди з більш високим рівнем здоров’я, зокрема ментального.

Переходимо від розмов до дій

Які практичні інструменти застосувати, хто за це може відповідати та скільки це коштуватиме? Можна починати з невеликих змін та бюджетів. Для бізнесу важливо потестити. Це нормально, особливо для таких понять, як ментальне здоров’я, яке важко «виміряти». Щоб аргументувати інвестиції, треба говорити мовою бізнесу. А бізнесу завжди цікаві цифри та факти. І вони є. Наприклад, компанія Deloitte у 2017 році на замовлення британського уряду провела масштабне дослідження щодо впливу ментального здоров’я на економіку країни. І ось що виявилося:

  • 1 із 5 британських працівників мають проблеми, пов’язані з психічним здоров’ям;

  • 497 фунтів стерлінгів складали витрати бізнесу від розладів, пов’язаних з ментальним здоров’ям;

  • 1 фунт, інвестований у ментальне здоров’я, заощаджує 9 фунтів бізнесу.

А ще уряд побачив у звіті такі поняття, як «презентеїзм» і «абсентеїзм», які «з’їдають» найбільше.

Абсентеїзм – людина відсутня на робочому місці. Вона може бути на лікарняному, у відпустці або навіть звільнитися. В широкому значенні – це ознака ухилення і байдужого ставлення до роботи. Презентеїзм – людина фізично присутня на робочому місці, проте працює менше своїх восьми годин, або її продуктивність і залученість – низькі, фокусування уваги ускладнене. Сюди ж можна віднести:

  • переддепресивний стан,

  • довгу депресію,

  • втрату енергії,

  • втому на фоні вигорання, коли людина вже не може емоціонувати.

Все це призводить до зниження імунітету, гормональних змін, зміни діяльності мозку, хворобливості. Також сюди додаємо «залипання в екран». Наприклад, у п’ятницю накопичилися завдання, які хочеться виконати перед вихідними. Можна сидіти на роботі до дев’ятої вечора, але так і не впоратися. А в понеділок той же об’єм зробити за 30 хвилин. В ІТ це може виглядати так: замість одного дня програміст пише код чотири дні, порушуються зобов’язання, терміни, виникає необхідність залучати додатково людей. Звідси додаткові витрати. А тепер уявіть презентеїзм у бухгалтера, який нараховує зарплатню; у механіка, який не докручує гайку в авто. Втрати від презентеїзму очевидні. І це не тільки про гроші. Псуються стосунки, втрачається довіра в команді: очікуєш продуктивності від людини, але не отримуєш її, і бажання взаємодіяти знижується. Бізнес рідко це вимірює. З чого ж почати?

1. Едукація та зняття «стигми»

Просто почніть говорити, що таке ментальне здоров’я і чому воно важливе. Запросіть спеціаліста, який зможе прочитати лекцію на цю тему, або організуйте навчання і сертифікацію свого фахівця. Це може бути HR, топ-менеджер чи волонтер. Важливо спонукати людей турбуватися про себе, вживати превентивних заходів, проводити мінімальну самодіагностику. Бо навіть якщо ми зробимо масштабні корпоративні програми, без особистого бажання людини нічого не спрацює. Така робота не вимагає великих часових чи фінансових витрат. Досить дати правильну інформацію, інструменти та можливість займатися самостійно.

Ментальне здоров’я та психічне – це окремі поняття. Поки що ми соромимося говорити про вигорання, депресії, зізнаватися в тому, що немає сил і бажання рухатися далі. Тому першочергове завдання – навчити людину відстежувати свій стан і вчасно сказати команді. З іншого ж боку – навчити команди та керівників команд «екологічно» сприймати такі заяви та адекватно на них реагувати.

2. Впровадження комплексної програми з ментального здоров’я

Важливо вже на початку визначити бажані кінцеві цілі цих програм. Цілі мають поєднувати в собі вигоди, які отримають і бізнес, і люди. А формат може бути різним і залежати від виділеного бюджету та «кредиту довіри» від менеджменту – вебінари, практичні заняття, робота спільноти. Вони можуть бути організовані як внутрішніми силами, так і людьми ззовні з відповідною освітою. Також у цей пункт може входити, залежно від ресурсів компанії, – оплата психолога в офісі, консультація психолога в пакеті страховки, йога в офісі, медитації, програми розвитку уважності й усвідомленості тощо. Всі ці дії мають бути погоджені з цілями та цінностями бізнесу. Знову ж таки, говорити при цьому треба мовою бізнесу – цифри, дослідження, очікувані та попередні результати, якщо вони є і ви хочете розширити чи поглибити напрям програм. Важливо залучати та пояснювати людям, що ці активності дають їм та яку користь можуть принести.

3. Укорінення питань ментального здоров’я в бізнес та операційні процеси

Якщо весь топ-менеджмент перейметься питаннями ментального здоров’я, це стане ідентичністю компанії, яка готова ділитися цим навіть зі своїми клієнтами, партнерами. Це дозволить отримати конкурентну перевагу. Наприклад, якщо давати можливість людям працювати віддалено, пропонувати короткі робочі дні щоп’ятниці, можливість займатися йогою чи медитацією в робочий час – це допоможе знизити стрес. Великі бізнеси планують співпрацю з фрілансерами, формат якої також передбачає можливість відновитися за потреби «тут і зараз». В ідеалі всі бізнес-процеси вибудовуються так, щоб людина завжди могла взяти паузу для себе.

4. Рівняння на лідерів

Багато програм направлені на те, щоб люди працювали продуктивніше. Не через тиск, а через знання та інструменти, як краще турбуватися про себе та відновлюватися. Подібного можна досягти і в українських компаніях. І це буде помітно. На зустрічах топів ви почуєте про work-life balance, а люди ходитимуть у відпустки без режиму «закрий завдання або помри». Бізнес-процеси враховуватимуть стан ментального здоров’я і можливості для його відновлення. Тобто відпочивати, медитувати, займатися спортом, піти на масаж або провести мітинг у парку. Так ми створимо революційно новий простір розвитку себе та своїх дітей.

 

prohr.rabota.ua

 

За матеріалами hitjob.com.ua

всі новини

Роздрукувати сторінку

Нагору Назад