Чи ваша це професія?

Планування професійного майбутнього – важливий етап у житті підлітка. Визначитися з вибором допоможуть декілька послідовних кроків.

Перший крок – самоспостереження.

Самоспостереження як перший крок професійного вибору передбачає, що Ви виявите причини власних професійних прагнень і відповідним чином оціните їх.

Для того, щоб чесно і повно відповісти на питання, чому я хочу отримати ту або іншу спеціальність, перш за все потрібно правильно сформулювати свої бажання – психологи називають це «Я–висловом»: я збираюся; я бачу свою професійну мету в тому, що; я можу досягти успіху; я переконаний, що хочу; мені добре бути; я мрію.

Тепер, коли Ви сформулювали свої «Я–вислови», Ви можете відповісти собі на три питання:

1. Чи пов'язані мої бажання з передбачуваними місцями роботи або навчання?

2. Чи існують інші можливості професійної кар'єри, інші місця роботи і навчання, які відповідають моїм бажанням?

3. Чи досить добре я обізнаний про те, як задовольнятимуться мої потреби в тих місцях роботи або навчання, які я заздалегідь вибрав?

Другий крок – збір та оцінка інформації:

- про професію та зміст праці: що конкретно робить працівник обраної Вами професії? Наскільки обрана Вами професія затребувана, чи буде вона потрібна на ринку праці через 5 років? Який рівень кваліфікації необхідний для виконання цієї роботи?

- про можливості працевлаштування: чи велика конкуренція за робочі місця обраної Вами професії? Які вимоги працедавців до претендентів?

- про перспективи: які можливості будуть у Вас, якщо Ви працюватимете за даною професією.

- про навчання: чи відомі Вам учбові заклади, де навчаються цій професії і який в них конкурс?

- про підприємства: на яких підприємствах потрібні фахівці обраної Вами професії? Які можливості та гарантії надають ці підприємства?

Третій крок – прийняття рішення і планування досягнення мети:

- визначте мету. Ваша мета має бути максимально конкретною, досяжною, вимірною і визначеною в часі: чого я хочу досягти, наскільки це реально, протягом якого часу?

- чим Ви можете скористатися для досягнення мети: знаннями, інформацією, уміннями і навичками, особистими якостями, допомогою інших людей.

- означте варіанти: основний і запасні. Варіанти – це конкретні місця роботи або навчання, за допомогою яких Ви досягнете своїх цілей.

- оцініть можливість невдачі кожного з варіантів.

Прийміть остаточне рішення.

Коли Ви прийняли остаточне рішення, маєте декілька варіантів розвитку подій і упевнені в тому, що кожен варіант достатньою мірою задовольняє Вас – приступайте до виконання намічених цілей.

всі новини

Роздрукувати сторінку


Нагору Назад